Usvojen Rebalans Budžeta za 2023. i Nacrt Budžeta za 2024. godinu

Nov 09 2023

Jednoglasno sa 27 glasova odbornici Skupštine grada Derventa na današnjoj 27. sjednici usvojili su Nacrt odluke o usvajanju Budžeta grada Derventa za 2024. godinu u iznosu od 24.322.000 maraka.

Svoje zadovoljstvo što je Skupština jednoglasno usvojila Nacrt odluke o usvajanju Budžeta grada izrazio je gradonačelnik Milorad Simić.

“Nacrt je prilika da se odbornici upoznaju šta smo i kako planirali. Budžet za narednu godinu veći je za 9,34 odsto u odnosu na osnovni Budžet za ovu godinu. Negdje smo išli sa rastom, kao u socijalnim davanjima, jer je tu velika potreba, boračke kategorije, nevaladin sektor. Zadržali smo i sve one osjetljive tačke, prevoz đaka, podsticaj poljoprivredi, stipendije i sva druga izdavanja, a neće biti manja jer je u Nacrtu budžet povećan za oko 2 miliona maraka“, istakao je Simić,  te dodao da će se na narednoj sjednici raspravljati o Budžetu za kapitalne projekte, kada bi trebao biti usvojen i Prijedlog Budžeta za 2024. godinu.

Odbornici su podržali i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju Budžeta grada Derventa za 2023. godinu-Rebalans Budžeta grada Derventa za 2023. godinu u iznosu od 25.690.491 KM, odnosno njegovo povećanje za 3.455 miliona maraka.

Nažalost bilo je malo rasprave oko Rebalansa kazao je gradonačelnik, zapitavši se da li se nekad treba boriti protiv zlih komentara, koji dolaze na domaćinsko poslovanje i štednju.

“Pitaju se odakle suficit. Kada hoće nešto omalovažavati, kažu kako nije dobro planirano. Niko neće da se sjeti da moja malenkost po dvadeseti put predlaže rebalans budžeta i budžet. Mi planiramo kao u kući svakoj, tako što ne uzimamo puno kredita. Mi samo 2,8 odsto imamo kredita, dok je dozvoljeno 18 odsto. Nikada nisam bio zagovornika da se zadužujemo u izborima, a ni izvan izborne godine. Lako je se zadužiti, ali treba to sve kasnije vratiti. Da imamo ispravan pristup pokazale su tri uzastopne pozitivne ocjene revizije javnog sektora za 2014, 2018. i 2021. godinu“, kazao je Simić, dodajući da nema lokalne zajednice u Srpskoj koja je to dobila.

Odbornici su usvojili i Prijedlog odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Derventa i Prijedlog odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Javne ustanove „Centar za socijalni rad Derventa“.