Uručena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske RS

ODLIKOVANJA 149
Oct 28 2019

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i nestalih  civila RS  Milorad Kojić  uručili su danas 12 odlikovanja porodicama poginulih boraca kojima ih je posthumno odlikovala predsjednica RS Željka Cvijanović, sa područja opština Derventa, Prnjavor i Brod.

Predsjednica Cvijanović je povodom Vidovdana , krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15.septembra,Dana nestalih i poginulih  RS,a na inicijativu Boračke organizacije RS i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS odlikovala 130 boraca Vojske RS , Medaljom zasluga za narod.

Izaslanik  predsjednice RS  Kojić je istakao da se dodjelom priznanja ukazuje čast i poštovanje svim borcima stradalim za slobodu. „Ta sloboda zove se Republika Srpska. Od 2012.godine do danas je odlikovano 1.870 boraca i ovaj posao će biti nastavljen u saradnji sa republičkom boračkom organizacijom i organizacijom nestalih  civila koji i podnose prijedloge za dodjelu odlikovanja. Svi borci će biti odlikovani. Moramo da ukažemo i poštovanje i porodicama  koje danas ovdje žive. Nisu heroji samo poginuli borci već i  njihove porodice koje žive ovdje.Postavljamo pitanje za sve pojedince i institucije koji govore da smo agresori ,da smo zločinci-da li je majka koja je izgubila dijete ,zločinac. Mi moramo da poštujemo majke  i naše stradale i ovom dodjelom odlikovanja  to i činimo“,rekao je Kojić te podsjetio da je u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu život izgubilo 34.286 boraca VRS i civila braneći Republiku Srpsku.

Načelnik Simić je istakao da je teško govoriti da je ovo svečarski čin ali u neku ruku i jeste jer je prilika da spomenemo poginule. „Tuga je što država nije u prilici da u jednom momentu odlikujemo sve one koji su dali ono najsvetije, svoj život za ovu državu. Drago mi je da je to već postao kontinuitet i da će svi borci biti odlikovani. Ljudima koji će danas preuzeti odlikovanja ne možemo vratiti ništa puno ali je velika stvar da nisu zaboravljeni i da se to njeguje.Onima ,koji su život dali za ovo što imamo danas, najbolje ćemo se odužiti da dobro radimo,da ne pokvarimo ono što su oni stvorili. Mora se njegovati i poštovati ta najveća žrtva koju su oni dali“,rekao je načelnik.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije  Derventa Čedo Vujičić je izrazio zadovoljstvo što će svi, koji su dali svoje živote za RS ,biti odlikovani.“Medaljom zasluga za narod do sada je , računajući sedam koje su danas uručene, odlikovano ukupno 226 boraca sa područja Dervente,a preostalo je još 186 boraca koji bi trebalo da dobiju ta odlikovanja“ ,rekao je Vujičić i podsjetio da je i 47 živih boraca dobilo odlikovanja ali da se ta odlikovanja više  ne dodjeljuju.

Odlikovanje za svog oca Nedeljka Velimira ,borca Osinjske brigade koji je poginuo  8.juna 1992.godine, primila je danas njegova kćerka Nataša.“Ponosna sam na svog oca i kakav je čovjek bio.Rekao je da će život okončati nasmijan, da će prkositi smrti i neprijateljima i zaista je tako i poginuo.Voljela bih da je lično mogao da dobije odlikovanje,a ne da mi to na ovaj način radimo ali je ovo ipak nešto što cijenim“, rekla je novinarima Velimirova.

Odlikovani  Dervenćani su : Zoran (Anica) Milojević, Milenko (Nedjeljko)Milošević, Duško(Zdravko) Kosijer, Dragan(Marko) Markuljević, Obren (Mihajlo) Ristić, Nedjeljko(Gojko)Velimir i Boro(Stevo) Marković.