Uprava funkcioniše i pored teškoća

Milorad Simić 2
Jan 21 2021

Načelnik opštine Milorad Simić je dao intervju “Derventskom listu” o radu lokalne uprave poslije konstitutivne sjednice Skupštine opštine.

Poslije svakih izbora dolazi do određenih promjena u funkcionisanju organa uprave, a to je posebno izraženo u slučajevima kada se prekida kontinuitet bilo kojeg segmenta vlasti. Na derventskoj političkoj sceni došlo je do promjene u Skupštini opštine, a to je neminovno ostavilo posljedice.

Skupština opštine, poslije konstituisanja, razriješila je dužnosti zamjenika načelnika opštine i načelnike šest odjeljenja Opštinske uprave, a podršku da dužnost, u statusu vršioca dužnosti, obavlja do izbora novih načelnika odjeljenja dobio je samo načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Takav ishod stvorio je probleme u funkcionisanju lokalne uprave, s obzirom da načelnici odjeljenja imaju propisane obaveze i ovlašćenja.

„Poštujem političku volju svakog, a posebno izabranih predstavnika naroda i još jednom im čestitam na izboru. Svi mi koji smo se kandidovali na izborima tokom kampanje govorili smo da predlažemo bolja rješenja, da nudimo programe, svoje znanje, iskustvo i tako dalje. Međutim, čini mi se da sadašnje stanje, nažalost, ne odgovara onom što se govorilo u kampanji“,rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

On naglašava da se prema obavezama i odgovornostima mora pristupati isto kao i pravima koja proističu iz činjenice da je neko negdje izabran.

„ Time što nije izabran zamjenik načelnika opštine i načelnici odjeljenja dovedeno je u pitanje funkcionisanje uprave, zaustavljeni su mnogi procesi, nisu doneseni mnogi akti koje građani očekuju, nažalost nisu mogli biti urađeni ni neki poslovi iz nadležnosti uprave. Ja sam iskoristio svoja ovlašćenja i našao način da uprava, i pored opstrukcija, ponovo funkcioniše, jer je to moja obaveza. Međutim, i pored toga u mnogim oblastima će se osjetiti vakuum koji može imati dalekosežne posljedice“, kaže Simić.

Jedan od važnih, ako ne i najvažniji dokument, je Budžet opštine za 2021. godinu, o kojem se Skupština opštine još nije izjasnila.

„ Procedura donošenja Budžeta je u toku, a to znači da je prijedlog pripremljen, ali nije bilo uslova da bude usvojen u Skupštini opštine. Zbog toga je, na osnovu Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, na snazi privremeno finansiranje za prvi kvartal ove godine, što znači da je plan prihoda i rashoda jednak planu prihoda i rashoda za prvi kvartal 2020. Godine“,objašnjava načelnik.

Načelnik opštine je svim akterima derventske političke scene poručio da očekuje odgovornost.

„Od svih koji u našim lokalnim političkim procesima učestvuju, očekujem da svoj posao nastave da rade bez tenzija i napetosti, jer obaveza nas koji smo izabrani jeste da širimo osjećaj mira i spokoja među građanima, a ne da od nas kreću negativni procesi ili ne daj Bože podjele i osjećaj nesigurnosti“,rekao je Simić.