U Derventi obilježeno 76 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

IMG_0453
Apr 19 2021

Grad Derventa obilježio je danas 76 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu polaganjem vijenaca i cvijeća poginulim i umrlim borcima Narodnooslobodilačkog rata na spomen-obilježje ispred Osnovne škole “Nikola Tesla“, prisjećajući se svih onih koji su se suprotstavili fašizmu i dali svoje živote za oslobođenje  Dervente.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić  je istakao da najmanje što možemo da učinimo ,jeste da se prisjetimo svih onih koji su učestvovali u borbama za oslobođenje Dervente.

„Tog 19.aprila 1945. godine  hrabri ljudi su oslobodili Derventu od pošasti  protiv koje se borila cijela Evropa ali i cijeli svijet.U sredini gdje je više od polovine stanovnika raseljeno u nemilom otadžbinskom ratu ,koja je zabilježila toliko stradanja ,toliko raseljenih lica, nevolje i tuge,danas živimo normalno.Ponosan sam na činjenicu da napredak postoji,a najveća tekovina je normalizacija sredine ,o čemu govori činjenica da imamo tri različite bogomolje u krugu od 200 metara i da se nijedan čovjek ne razlikuje po imenu i prezimenu u smislu da neko vrijedi više ili manje.To je zasigurno najveća tekovina u jednoj sredini ,a iz toga proizilaze i privreda, izvoz, zapošljavanje,stanogradnja  i sve što jednu sredinu čini srećnom“, rekao je gradonačelnik Simić.

On je istakao da će i ubuduće u saradnji sa SUBNOR-om,biti vođena briga o spomen obilježjima žrtvama NOR-a i podsjetio da su obnovljeni spomenici u Pojezni, Agićima, Dubočcu, Kalenderovcima i Novim Lužanima.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Borislav Preradović da je današnji dan značajan za Derventu.

„Treba da se poštuje ovaj dan jer je krvlju zarađena sloboda .Oni nisu pobijedili samo vojnički ,oni su tada postavili društveno uređenje koje je bilo za svakog čovjeka. Mislim da nam to strašno nedostaje“, rekao je Preradović novinarima i istakao da je Derventa odnosno njena vlast prepoznatljiva u Republici Srpskoj po mjeri ulaganja i pomaganja.

„Partizansko groblje ,koje imamo u Derventi ,služi za primjer drugima po uređenju. Imamo u planu, da uz podršku lokalne zajednice, obnovimo još tri spomenika pored onih koje smo obnovili u Pojezni, Kalenderovcima, Agićima, Novim Lužanima i Dubočcu“, dodao je Preradović.

Vijence na spomen obilježje položili su gradonačelnik Simić, predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović, delegacije SUBNOR-a, Udruženja „Josip Broz Tito“,Gradske boračke organizacije, OŠ „ 19.april“ , predstavnici poličkih partija  SNSD-a, SP-a i SDS-a te Dervenćanin Vito Bojkovac.   Predstavnici derventskog SUBNOR-a su položili vijence i na Partizanskom groblju.

Poslije polaganja vijenaca organizovan je i prijem u Centru za kulturu.