SPKD “Prosvjeta” proslavilo svoju krsnu slavu Svetog Savu

prosvjeta slava, jpg
Feb 01 2021

Uz slavski obred i prigodan program Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ proslavilo je juče svoju krsnu slavu  Svetog Savu.  

Dalibor Đekić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ je u svojoj besjedi istakao  da od Svetog Save treba da naučimo šta znači voljeti svoj narod .

„Ako imamo privilegiju da se ponosimo našim velikanima onda moramo biti u stanju da osjećamo i stid  zbog onih koji ruže ime svog naroda jer sposobnost za ponos i stid treba da bude jedinstvena,kao što su sloboda i odgovornost objedinjene .Voljeti  svoj narod ,biti Srbin, biti „svetosavac“ znači nastojati da riječju  i djelom potvrđujemo u našim konkretnim  životima hrišćanske vrijednosti koje nam je predao,kojima je ohristovao ,oplemenio i oblagorodio  Sveti  Sava. S toga nije slučajno da je neko davno odabrao da „Prosvjeta“ kao društvo i naše škole proslavljaju upravo Svetog Savu kao svoju krsnu slavu  i time daje zadatak „Prosvjeti“ da sačuva narodno stvaralaštvo, umjetničko, naučno ,duhovno i kulturno ,za buduće generacije“, naglasio je Đekić.

U ime „Prosvjete“ Đekić je dodijelio  visoko priznanje  „Povelja utemeljivač  društva“ načelniku opštine Miloradu Simiću

Primajući priznanje načelnik Simić se  zahvalio rukovodstvu društva koje je prepoznalo  njegovo zalaganje za rad društva  te izrazio nadu da će i novo rukovodstvo „Prosvjete“ okupiti širok broj ljudi kako bi se provodile  sve planirane aktivnosti .

„Pomoći  možda nije dovoljno jer još uvijek treba mnogo raditi ali u okruženju i vremenu u kojem živimo ,smatram da u korektnoj mjeri brinemo ne samo o Srpskoj pravoslavnoj crkvi  nego i o onima koji njeguju taj oblik života ,kao što je ovo društvo“, rekao je načelnik  te istakao da su vrata uvijek otvorena i ruka pomoći pružena ovom društvu.

Povelja je dodijeljena i Slavku Mandiću i biće mu naknadno uručena.

U prigodnom programu učestvovali Goran Jokić , umjetnički direktor  Banjalučkog studentskog pozorišta ,sa svojom prigodnom besjedom i pjevačka grupa  SKUD „Derventa“.