Skup dimnjačara u Derventi

dimnjačari, jpg
Jul 07 2020

Derventa je proteklog  vikenda po prvi put bila domaćin skupa dimnjačara za dvadesetak članova Udruženja dimnjačara BiH.

Domaćin druženja Prnjavorčanin Neđeljko Milić, često angažovan u Derventi, odlučio je da svoje kolege ugosti baš u našem gradu. Trudimo se da tako svakoj lokalnoj zajednici donesemo po malo sreće, kroz osmijeh kaže Neđo. Druženje dimnjačara se tradicionalno održava dva puta godišnje.

Svaki 1. april, tačnije najbliži vikend tom datumu, iskoristimo za druženje i obilježavanje Dana dimnjačara. Ove godine nas je epidemija korona virusa spriječila da se okupimo u puno većem broju, pa su nam otkazali prijatelju iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, kaže Milić.

Ipak, ništa nije spriječilo dimnjačare iz Prnjavora, Prijedora, Sarajeva i Brčkog da se još jednom okupe, paradiraju još jednom lokalnom zajednicom, podijele iskustva, nagrade najbolje i razmijene neke od novih alata koji se koriste u ovoj branši.

„Zanat dimnjačara je jako zanimljiv, ima dosta posla i dosta zaradimo, iako neki rizici i dalje postoje, poput boravka na visinama. I dan-danas bi svim mladim ljudima preporučio da se bave ovim poslom. Da ponovo imam 20 godina isto bih odabrao, kaže ovaj iskusni dimnjačar koji se ovim zanatom bavi već 20 godina.

Najveći problem ove branše, ističe, leži u nemogućnosti obrazovanja novih dimnjačara, iako su tu problematiku iznosili pred nadležna ministarstva.

I sam sam naučio zanat u inostranstvu, a danas nove dimnjačare podučavamo kroz praksu i prenošenjem znanja sa koljena na koljeno. Vrlo je teško biti zanatlija „bez škole“, kaže Neđo.

 Мeđu dimnjačarima iz cijele BiH bila je  i  jedna djevojka. Kako sama kaže lutke i autići joj svojevremeno nisu bili interesantni, ali jesu dimnjačarske četke.

„Kada sam sa deset godina u rodnom Brčkom imala priliku da očistim svoj prvi dimnjak u sjećanje mi se urezao prelijepi pogled iz ptičije perspektive, a to je bio i prvi novac koji sam zaradila. Redom je, potom, išla srednja ekološka škola, paralelno dimnjačarski zanat, a potom i diploma i master studije Zaštita vazduha sa osvrtom na dimnjačarstvo, kaže Dajana Đurić, jedini profesionalni dimnjačar u BiH.

Školovanje jeste veoma važno, ali ističe da je ključno da se ovaj zanat „zavoli i živi“, jer je težak.

„Tehnologija danas napreduje, pa dimnjačari nisu samo momci u crnim odijelima, sa merdevinama i četkom, tako da danas moramo objašnjavati ljudima da mi se više ne penjemo na krovove, već odžake čistimo iz domaćinstva, ističe Dajana, dodajući da i dalje ima opasnosti i da joj ni padovi nisu strani.

Otežavajuću okolnost, ističe Dajana, dimnjačarima pričinjava i različito zakonsko definisanje ove materije u zavisnosti od dijela države na koju se odnosi, kao i nepostojanje svijesti o opasnostima koje mogu da nastupe u slučaju neodržavanja dimnjaka.