Projekat “Tabla”-obrazovanje za 21. vijek

stručna škola,jpg
Jun 03 2021

Stručna i tehnička škola je jedna od 50 srednjih škola u Republici Srpskoj koja će biti opremljena STEM laboratorijom, u okviru Projekta opšteg obrazovanja  „Tabla“,koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) ,a provodi  „Save the children“ .Ukupna vrijednost opreme je 20.000 KM .“Tabla“ je projekat kojim se , u periodu od pet godina,želi doprinijeti osavremenjavanju sistema obrazovanja u Republici Srpskoj i BiH kroz uvođenje savremenih sredstava i koncepata u vaspitno obrazovni proces.

Sa ciljem što efikasnijeg korišćenja opreme za inovativniji i progresivniji način rada , potrebno je izvršiti obuku nastavnog osoblja koja je već počela. U školi ističu  da je u toku pedagoška onlajn obuka koju realizuje Republički pedagoški zavod, na kojoj  učestvuje oko 80 nastavnika. Oni će naknadno obučavati ostalo nastavno osoblje.  Profesori ove škole su protekle sedmice prisustvovali obuci za rukovanje 3D štampačem. Na obuci iz Stručne i tehničke škole učestvuju Vesna Makrić i Gordan Jelisić,koji će po završetku šesnaestodnevne  onlajn nastave steći zvanje master-edukatora i samim tim postati treneri za ostale nastavnike .

Planirana je i obuka na pametnoj tabli i Arduino setovima koji su sastavni dio projekta.

STEM  laboratorija sadrži četiri laptopa , pametnu tablu, namještaj, Lego edukacijski set ,Arduino set ,3 D štampač sa propratnom opremom,robot  heksapod, geometrijski pribor  te karte za biologiju i geografiju. Dio opreme je već isporučen školi ,a dio opreme će biti isporučen tokom juna. Laboratorija će se koristiti za nastavne i vannastavne aktivnosti.