Prikupljene 33 litre dragocjene tečnosti

Jul 10 2020

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana je juče, 09.07. i danas u prostorijama OŠ „Nikola Tesla“ u Derventi, uz sve preduzete mjere koje su preporučene od  Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske zbog trenutne situacije izazvane pandemijom virusom korona. Akcija je organizovana pod nazivom „Darujmo krv,spasimo život“, a organizator akcije je bila Opštinska organizacija Crvenog krsta.

Načelnik opštine Milorad  Simić je juče posjetio akciju  i tom prilikom se zahvalio svima koji su se odazvali i darovali dragocjenu tečnost . Zahvalnost je uputio i osoblju dobojske transfuzije koji već godinama korektno odrade ovu aktivnost na području opštine.

„Prepoznatljivo je da u Derventi budu godišnje tri akcije darivanja krvi. Prošle godine je krv dalo negdje oko 430 davalaca i to značajan broj. Međutim, ove godine smo evo došli u sedmi mjesec zbog problema sa pandemijom  i  tek sada smo dobili odobrenje za održavanje akcije sa preporukom da se ne može okupiti više od 50 ljudi . Ovdje je organizacija takva da ne može biti više od dvadeset ljudi. I ako bude više davalaca, akcija će se nastaviti sutra jer nećemo narušiti taj princip o javnom okupljanju. Lokalna zajednica uvijek pomaže akcije darivanja krvi. U budžetu opštine uvijek odvojimo određena sredstva za prateće troškove, za pakete zahvalnosti ,za jedan obrok“, rekao je načelnik Simić novinarima.

„Akcija je organizovana uz poštovanje uputstava  Zavoda za transfuzijsku medicinu RS . Krv će  dati redovni dobrovoljni  davaoci krvi, jedan manji broj vojnika jer  je dio njih  već ranije davao krv. Zadovoljni smo tokom akcije. Mi smo imali stalni zahtjev za krv  koja je i u ovim uslovima potrebna jer se vrše operacije. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti da organizujemo  još dvije akcije kako je planirano našim godišnjim planom, a možda i posebnu akciju sa učenicima i pripadnicima Oružanih snaga,što će zavisiti od situacije“, rekao je sekretar OO Crvenog krsta Radislav Kujundžić.

Na akciju se odazvao 101 dobrovoljni  davalac krvi,a njih 95 je dalo krv, od kojih je 86 redovnih davalaca, pet vojnika Oružanih snaga BiH i četiri policajca. Prikupljeno je 95 doza krvi odnosno 33 litre ove dragocjene tečnosti.

Za sve učesnike bio je obezbijeđen zahvalni obrok i poklon paket od strane Opštinske organizacije Crvenog krsta.