Prijem za 74 majke koje su rodile 78 djece

Oct 12 2023

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić organizovao je danas prijem za 74 majke koji su rodile 78 djece, od čega četvoro blizanaca, u periodu od 1. juna do 30. septembra ove godine.

Svako novorođeno dijete nagrađeno je sa 500 KM, a ukupno je iz budžeta isplaćeno 39.000 KM.

Gradonačelnik je istakao da je ovo jedan lijep povod i da na ovaj način simbolično pružaju podršku roditeljima i djeci, ali i dijele zajedničku radost.

“Za ovu namjenu smo izdvojili 150.000 KM i nadamo se da ćemo potrošiti sve i više, za to novca neće nedostajati. Ove godine uspjeli smo izdvojiti svojih 750.000 KM da omogućimo proširenje kapaciteta vrtića za još 140 djece”, kazao je Simić, te podsjetio da grad za mlade i pronatalitetnu politiku izdvaja oko 1,5 miliona KM godišnje, računajući tu sufinansiranje vantjelesne oplodnje, boravka djece u vrtiću, prevoza učenika, stipendija i druge slične aktivnosti.

Majka Mateja i Miloša Railića, Kristina Railić kazala je da su mališani na svijet stigli 27. juna.

“Matej i Miloš su rođeni 27. juna, Matej je mlađi, ali je krupniji, a Miloš je stariji iako je malo manji. I ja imam sestru bliznakinju, a sada sam i ja dobila svoje blizance i dobro se snalazim, nekako mi je već postala rutina. Bilo jedno ili dvoje, svakom djetetu se treba posvetiti. I moja sestra ima jedanaestomjesečnu djevojčicu, tako da i kroz ovo iskustvo prolazimo gotovo zajedno”, kazala je Railićeva dodavši da smatra da ova pomoć nosi veliki značaj za sve roditelje, naročito u današnje vrijeme.

U posljednjih četiri mjeseca i porodica Vidić postala je bogatija za blizance Stefana i Nemanju, a njihovo rođenje radost je donijelo i starijoj sestri Dajani.

“Ova pomoć će nam naravno dobro doći, obzirom na poskupljenja i cijene, a lijep je i gest. Oko beba brinemo nas troje i ćerkica ih rado pričuva”, kazala je majka Marica Vidić.

Sanja Tominčić je na svijet donijela sina Mihajla, svoje četvrto dijete.

“ Ova pomoć zaista znači i smatram da proizilazi iz običaja našeg naroda da se daruje djete i da mu se tako da blagoslov. Na ovaj način Gradska uprava želi dobrodošlicu našoj djeci i ovo je lijep znak pažnje”, istakla je Tominčićeva.

U prvih pet mjeseci ove godine na području Dervente rođeno je 68 djece, i po tom osnovu iz gradskog budžeta isplaćene su 34.000 KM.

Ukupno do 30.09.2023. godini za 2023.godinu zaprimljen je zahtjev 141 majke, za rođenje 146 djece, a izdvojene su 73.000,00 KM