Predstavljenje smjernice za zapošljavanje osoba za invaliditetom

zapošljavanje invalida,
Oct 22 2020

Osobe sa invaliditetom imaju pravo na zaposlenje , a uputstva i preporuke za lakši dolazak do posla prezentovani su i u Derventi.

Derventa je među dvadeset lokalnih zajednica u kojima „Karitas“ i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom  organizuju prezentaciju  projekta „Promocija prava  na rad i zapošljavanje“. Projekat  finansira Ambasada SAD-a u BiH.

Predstavnik „Karitasa“ Zlatko Marić je istakao da se ovakvim prezentacijama želi podići svijest o mogućnostima osoba sa invaliditetom i ukazati na činjenicu da i ove osobe imaju pravo na zaposlenje.

„Zapošljavanje osoba sa invaliditetom provodi se uz posredništvo odnosno uz pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju  i zapošljavanje  te uz podsticaje za pokretanje sopstvenog biznisa, a u posljednje vrijeme sve je  aktivnije i socijalno preduzetništvo ili radionice u okviru kojih i osobe sa težim oblikom invaliditeta mogu naći svoje mjesto“, rekao je Malić i uputio apel osobama sa invaliditetom da budu  aktivnije u traženju posla.

Dervenćanka Andrijana Plavšić,koja već neko vrijeme volontira  u okviru lokalnog volonterskog servisa, naglašava značaj smjernica i pomoći u pronalaženju posla.

„Ovakve prezentacije proširuju krug poznanika,dobijamo smjernice za dalje mogućnosti i  na koji način se možemo aktivirati. Ja sam već neko vrijeme volonter i kroz lokalni volonterski servis uključujem se u radionice i kurseve. Smatram da od stepena aktivnosti  zavisi i mogućnost  za zaposlenje“, rekla je Plavšićeva.