Pravoslavni vjernici proslavili Bogojavljenje

bogojavljenje
Jan 20 2020

Crkvena opština Derventa i derventske  parohije  obilježile su tradicionalno jedan od najvećih hrišćanskih praznika –Bogojavljanje, koji se slavi u znak sjećanja na krštenje Gospoda Isusa Hrista na rijeci Jordan. Veliki  broj vjernika  je prisustvovao bogojavljenskoj proslavi  i u svoje domove ponio osvećenu vodicu.

Obilježavanje je počelo služenjem liturgije u Sabornom hramu Uspenja  Presvete Bogorodice,a nakon toga je ulicama grada prošla svečana litija do Starog mosta na Ukrini gdje je osvećena vodica. Na čelu bogojavljenske litije je po 18.put bio Stanoje Simić iz Donje Lupljanice koji je i spustio časni krst u vodu i novčanim prilogom nagradio pobjednika ali i ostale učesnike.“Želja i čast mi je da na ovaj praznik budem sa vjernim narodom. Želim ovom prilikom  da pozdravim sve Dervenćane  širom svijeta i da im čestitam praznike,želim da pozdravim sveštenike i vjernike u Crnoj Gori koji se bore protiv nepravde i da im poručim da su pravoslavci iz cijelog svijeta uz njih“,rekao je Simić.

Do časnog krsta,među osam učesnika, prvi  je doplivao  najmlađi učesnik Nemanja Balešević iz Dervente.“Veoma sam ponosan,učestvujem prvi put i nadam se da ću ponovo učestvovati i sljedeće godine.Ovo je veliki praznik i odavno mi je bila želja da učestvujem u plivanju za časni krst. Voda je hladna, ali je osjećaj dobar“,rekao je Balešević.

Među plivačima bila je i dvadesetogodišnja djevojka Aleksandra Đurić iz Gornjih Palačkovaca koja je istakla  da je ostvarila svoju želju da u Derventi  pliva za časni krst te da planira da učestvuje i  narednih godina.

Sveštenik Ilija Jović se zahvalio svim vjernicima koji su prisustvovali molitvi i litiji. „Crkvena opština i derventske parohije organizovale su  na Starom mostu osvećenje vodice i plivanje za časni krst. Zahvaljujem se svim plivačima  koji su skupili hrabrost da uđu u ledenu Ukrinu i da se bore za časni krst.To je simbolično, kroz čitav naš život  mi nosimo svako svoj krst i borimo se da istrpimo i pobijedimo sva iskušenja,a sve u slavu Boga i spasenja tijela i duše naše“, rekao je sveštenik Jović.

Za časni krst su ,pored Baleševića i Đurićeve, još plivali Branislav Nikolić, Ninko Bojanić, Darko Malić, Ognjen Kuzmanović , Dean Gavrilović i Velibor Spasojević.