Potvrđena infekcija korona virusom kod još pet osoba

kovid 19
Jun 01 2020

Na osnovu nalaza Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske od 29.05.2020. koji je proslijeđen Službi za higijensko-epidemiološku zaštitu Doma zdravlja 31.05.2020.godine pet lica iz Dervente je pozitivno na korona virus. Četiri lica su testirana zbog bliskog kontakta sa licem kod koga je potvrđena infekcija korona virusom dok je  jedno lice testirano zbog postojecih simptoma i znakova respiratorne infekcije ali bez poznatog kontakta sa inficiranim virusom korona.  Služba za higijensko epidemiološku zaštitu preduzima sve neophodne mjere za sprečavanje širenja infekcije.

Ukupan broj  testiranih lica na području opštine ,zaključno sa 31.05.2020.godine je  446, a  kod 55 lica je potvrđena infekcija. Broj testiranih lica na dan 31.05.2020.godine je 32, a 15 lica je stavljeno pod zdravstveni nadzor  dok je iz zdravstvenog nadzora izašlo 16 lica. Pod zdravstvenim nadzorom je trenutno 133 lica. Dvadesetčetiri lica su  oporavljena  i kod njih  je test na virus bio dva puta negativan za redom i ona su sa bolničkog liječenja ili republičkog objekta za izolaciju upućena u kućnu izolaciju, dok je deset lica izliječeno i kod njih je istekla kućna izolacija u trajanju od 14 dana nakon dva negativna testa.

Od ukupnog broja lica kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom koja su u nadležnosti Službe za higijensko-epidemiološku zaštitu  Doma zdravlja Derventa do sada je smrtni ishod nastupio kod četiri lica, od toga tri sa prebivalištem u Derventi.