Podrška radu Gradske organizacije Crvenog krsta

prijem za CK,jpg
May 14 2021

Povodom nedjelje Crvenog krsta, koja se obilježava od 8. do 15. maja, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Derventa Slaven Pašalić primio je delegaciju Gradske organizacije Crvenog krsta. Razgovarano je o aktivnostima ove organizacije u protekloj godini ,u znatno izmijenjenim okolnostima rada  zbog pandemije korona virusa.

Pašalić je istakao dobru saradnju lokalne uprave i Crvenog krsta te naglasio značaj ove organizacije  za cjelokupno društvo.

„Svake godine u „Nedjelji Crvenog krsta“ se sastanemo sa delegacijom Gradske organizacije CK i upoznamo se sa njihovim problemima i pokušamo da u toku godine to riješimo.Uspjeli smo da Gradskoj organizaciji povećamo sredstva-grant na 40.000KM i 8.000 za tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi .Svake godine izdvojimo po 2.500 KM za socijalno ugroženo stanovništvo i mišljenja smo da je najbolje da ta pomoć ide preko Crvenog krsta jer oni najbolje poznaju socijalnu strukturu stanovništva u Derventi. Dotakli smo se i teme zgrade, ona je neuslovna, gradska uprava će pokušati da pronađe najbolje rješenje“, rekao je Pašalić.

Prijemu su prisustvovali potpredsjednici Skupštine organizacije Zoran Mišić i Željko Kainović, te sekretar organizacije Radislav Kujundžić koji je zahvalio za podršku Gradske uprave u svim aktivnostima,a posebno u provođenju i organizaciji akcija dobrovoljnog darivanja krvi .

„Zahvaljujem se gradskoj upravi na stalnoj podršci u radu Crvenog krsta u toku jedne godine,a posebno na podršci oko akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U prošloj godini smo  prikupili oko 85 litara krvi, odazvalo se 285 dobrovoljnih davalaca,a 244 su dala krv. To je veliki uspjeh ,s obzirom na koronu. Uspjeli smo da sa nadležnim odjeljenjen iskombinujemo kako da održimo sve tri akcije, a da sve bude u skladu sa epidemiološkim mjerama. Jedna od naših glavnih aktivnosti , prva pomoć, dosta је smanjena,  pao je broj kandidata u odzivu i to nam je napravilo finansijski problem i veoma teško smo se uklapali sa sredstvima.Danas smo informisani da će nam u narednom periodu biti povećan i grant čime će nam biti omogućeno da lakše funkcionišemo“rekao je Kujundžić i istakao dobru saradnju lokalne uprave , Crvenog krsta i Civilne zaštite prilikom prvog prošlogodišnjeg udara pandemije početkom marta, gdje su  volonteri  Crvenog krsta odradili veliki dio posla .Podijeljeno je oko 600  paketa pomoći i obavljeno  oko 200 posjeta porodicama starijih ,bolesnih i iznmoglih.

U Crvenom krstu nisu mogli da  provedu neke aktivnosti kao što su rad sa školama,sa ekipama  prve pomoći, opštinska, regionalna i republička takmičenja, nije bilo ni druženja dobrovoljnih davalaca krvi iz poznatih razloga.                                                                                                                                                              „ Mi smo ipak dobrim dijelom uspjeli da realizujemo naš program rada bez obzira na epidemiološku situaciju. I na kraju smo ipak poslovali pozitivno, zahvaljujući prvenstveno lokalnoj upravi, Crvenom krstu RS i donatorima.Zahvalnost upućujem svim našim volonterima sa željom da još dugo uspješno sarađujemo i medijima koji su imali veoma korektnu saradnju sa nama“, rekao je Kujundžić.

Do sada je, u okviru „Nedjelje Crvenog krsta“ prikupljeno 197 paketa. Lokalna uprava je obezbijedila sredstva za još 100 paketa koji će biti distribuirani do kraja maja.