Počinje realizacija projekta izgradnje parka “9. januar”

Sep 26 2018

 

Sredstva u iznosu od milion maraka, koja  će  biti utrošena na području  opštine Derventa   za  tri značajna  projekta- izgradnju terena sa  vještačkom podlogom  na igralištu FK „Tekstilac“,  proširenje objekta JPU „Trol“  i  izgradnju  parka „9.januar“ obezbijedila je Vlada Republike Srpske.                                U  izgradnju terena sa vještačkom podlogom biće uloženo oko 450 hiljada maraka, od čega je Vlada obezbijedila sredstva u iznosu od 250 hiljada maraka dok će ostatak sredstava obezbijediti  sam klub. Radovi na izgradnji terena počeli su sredinom avgusta i teren bi,ako radovi budu tekli planiranom dinamikom, trebao da bude gotov u oktobru. Time će Derventa dobiti  teren sa vještačkom podlogom  površine  sedam hiljada kvadratnih metara koji će koristiti i fudbaleri  „Tekstilca“ ali i srednjoškolci.

Postavljen je i kamen temeljac za proširenje objekta JPU „Trol“ čime će se dobiti još oko 500 m2  što će  povećati  kapacitet obdaništa za prijem  mališana ali  i  bolje uslove za boravak djece u ovoj predškolskoj ustanovi.  Projekat je vrijedan  oko 400 hiljada maraka.

Posljednji od tri projekta je izgradnja parka „9.januar“ . Projekat je  vrijedan 350 hiljada KM. Idejno rješenje za prvu fazu, koja se odnosi na parcelu od 5.000 kvadrata,a  na kojoj se nalazila OŠ „Zdravko Čelar“, je završeno .Ta površina će biti očišćena  i predviđeno je da na tom prostoru bude izgrađeno dječije igralište, ljetna koncertna bina , fontana ,teretana na otvorenom,staze za šetnju i trg  u obliku Republike Srpske. Po završetku prve faze  urediće se  i drugi dio parka  koji se odnosi na prostor između Omladinske ulice i obale Ukrine.  Novoizgrađeni park će pješačkim mostom biti povezan sa sadašnjim parkom kod bazena „Olimp“.

„Sva  pomenuta sredstva Vlade biće prvenstveno uložena u projekte namijenjene mladima“,rekao je načelnik opštine Milorad Simić, „što je pravi dokaz da lokalna zajednica vodi brigu o ovoj populaciji“.