Održano poetsko-muzičko veče u Banskom dvoru posvećeno Derventi

BANSKI DVOR 238
Nov 04 2019

U Banskom dvoru u Banjaluci je u petak održano poetsko-muzičko veče  pod  nazivom „Oj,Dervento moraću te slikat…“ ,na kojem su se predstavili pjesnici i muzičari iz Dervente ali  i pjesnik Majo Danilović , Dervenćanin sa stalnom adresom u Beogradu.    Pokrovitelj manifestacije bio je načelnik opštine Milorad Simić. Izražavajući svoje zadovoljstvo što se derventskim pjesnicima i muzičarima pružila prilika da dio svog stvaralaštva  predstave u  Banskom dvoru, načelnik  Simić je rekao:“Zadovoljan sam  da jedan moj i naš Majo Danilović,koji živi u Beogradu ali je u duši ostao Dervenćanin,ovo zamislio i da smo vrlo lako dogovorili ovu manifestaciju. Mi Dervenćani i svi drugi poštovaoci lijepe riječi  večeras predstavljamo ljepotu Dervente .Mi smo prepoznatljivi po privredi i drugim pokazateljima ali to je hrana za tijelo. Treba i dušu hraniti i ja u dobroj mjeri podržavam  književni klub „Vihor“ i manifestacije koje okupljaju pjesnike iz regiona“.

Ljubiteljima pisane riječi predstavili su se članovi Srpskog književnog kluba „Vihor“ Savko Pećić  Pesa, Slavko Pokrajac, Jasmina Radanović, Vera Koropkin Ratkovac i mlada Evita Bojkovac. Mnoštvo kulturnih pregalaca ,koji su potekli iz derventskog kulturnog miljea ,živi i stvara širom svijeta afirmišući tako i svoj stvaralački rad ali i Derventu,a na ovoj večeri su se predstavili  Nedeljka Đukić Borojević i Sreto Stojaković Lužanski.

Svoj književni portret  pod nazivom „Kad odrastem biću pjesma“ predstavio je i Majo Danilović, član Udruženja književnika Srbije i Svjetske akademije za poeziju koja okuplja 60 istaknutih pjesnika iz cijelog svijeta.

„Kao jedini pjesnik sa balkanskih prostora koji je član Svjetske akademije za poeziju ,činim okosnicu jedne izuzetne ekipe derventskih pjesnika. Neki su rasuti po svijetu ali svi smo mi pjesnički u miljeu iz kojeg smo potekli. Ovo gostovanje  u Banjaluci je pokušaj da se približimo ionako geografski bliskoj sredini  jer  nije bilo toliko prilika da nas upozna. Moja knjiga koju sam predstavio zapravo je jedan nepresušni dijalog između pjesnika i pjesme u kojem se pjesnik postavlja ponekada protektivno  i roditeljski ,a pjesma teži da se odvoji ,osamostali i nađe svoje mjesto pa tu bude svađe, ljubavi i svega što prati jedan stvaralački čin“,rekao je Danilović.

Na večeri su se predstavili i ženska pjevačka etno grupa koja djeluje u sastavu SKUD-a „Derventa“ i mladi muzičari  Helena Žunić i Isidora Čečavac na gitari i Maja Orlando na violini.