Održani “Veseli dani srpske dijaspore Slovenije”

Derventa- SKK Vihor specijalno priznanje iz Ljubaljane- Simic
Aug 27 2019

Tradicionalna međunarodna kulturno-umjetnička manifestacija “Veseli dani srpske dijaspore Slovenije” održana je proteklog vikenda u Ljubljani, uz učešće različitih kulturno-umjetničkih društava, književnika i pjesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Njemačke, Srbije, Republike Srpske i BiH. Na 11.susretima  učesnici su predstvaili bogatstvo kulturnog stvaralaštva Srba i tradiciju običaja iz krajeva iz kojih su došli.

Srpskom književnom klubu “Vihor” iz Dervente dodijeljeno je specijalno priznanje sa Zlatnom plaketom u kojem stoji:” Srpskom književnom klubu “Vihor” Derventa za izuzetne rezultate  očuvanja srpske književnosti te pružanja nesebične pomoći oko organizacije i saradnje iz navedenih oblasti sa sveukupnim doprinosom”. Predsjednik SKK “Vihor” je prisustvovao susretima i predstavio književni klub te  promovisao i svoju knjigu “Ukoričene godine” koju je izdao povodom 18 godina novinarskog rada.

Iz Republike Srpske nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo “Duško Trifunović” iz Broda, koje se predstavilo koreografijom iz Kumanova ,čiji nastup je izazvao oduševljenje posjetilaca.
U programu su učestvovali i pjesnici Zorka Čordašević iz Njemačke, Mile Kostić iz Srbije, Milan Deronjić iz Doboja i Ana Mitić Stošić iz Srbije.

Na manifestaciji je promovisana i peta zbirka pjesama  Saše  Gajića, predsjednika Saveza srpske dijaspore Slovenije ,pod nazivom „Ključ ljubavi“, a proglašena je i Mis kulturnih društava Balkana i EU šesnaestogodišnja Anđela Tomić iz Srbije.

Svi učesnici su u svečanom defileu prošli ulicama Ljubljane na oduševljenje brojnih turista i građana Ljubljane.