Održana treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Nov 23 2023

Crveni krst Derventa organizovao je treću ovogodišnju akcija dobrovoljnog darivanja krvi na kojoj je sakupljeno 80 doza krvi, dok se akciji odazvao 151 davaoc.

Danas je prvi put krv dao mladi Velibor Knežević, dok je Borislav Radanović po 96. put darivao najdragocijeniju tečnost.

Iz Gradske organizacije Crvenog krsta istakli su da je ovo 89. akcija darivanja krvi od 1993. godine.

“Želim da se zahvalim, prije svega, redovnim davaocima, učenicima i pripadnicima Oružanih snaga BiH koji se uvijek odazovu, kao i lokalnoj upravi na podršci. Derventa ima tradiciju u davalaštvu krvi i godišnje prosječno obogatimo zalihe sa oko 300 doza, a i današnja akcija je ispunila očekivanja”, kazao je sekretar derventskog Crvenog krsta Radislav Kujundžić dodavši da nastoje da animiraju davaoce i u slučaju potrebe.

Dobrovoljne davaoce je obišao i gradonačelnik Milorad Simić i uputio je riječi hvale za sve, a posebno za mlade humaniste.

„Zahvaljujući dobrovoljcima, mladim i društveno odgovornim ljudima, uspjećemo da ispunimo željeni plan od 300 doza godišnje i možete zamisliti šta to znači za one kojima krv treba. I ovu akciju Gradska uprava je podržala, kao i do sada, a aktivnosti Crvenog krsta na godišnjem nivou podržimo sa 55.000 KM”, istakao je gradonačelnik.

Božidar Slavuljević iz dobojske službe za Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske je rekao je  da su ovakve akcije izuzetno značajne.

“Imamo odličnu saradnju sa derventskim Crvenim krstom i odaziv na ovakve akcije je uvijek veoma dobar, tako da i danas očekujemo između 100 i 150 doza. Zahvaljujući ovakvim akcijama nemamo većih problema sa zalihama krv”i, rekao je Slavuljević, dodajući da se Zavod susreće sa nestašicama najčešće ljeti.