Održana druga sjednica Skupštine opštine

IMG_1619
Feb 22 2021

Poslije obimne rasprave u vezi dnevnog reda druge sjednice Skupštine opštine , usvojen je dnevni red od sedam tačaka.

Predsjednik Kluba  SNSD Slavko Tomaš je ispred Komisije za izbor i  imenovanja predložio da se dnevni redi dopuni  sa četiri tačke i to rješenjem o razrješenju i imenovanju  komisije za izbor po javnom konkursu u JU Gerontološki centar  i rješenjem o razrješenju i imenovanju  komisije za izbor po javnom konkursu u JU „Turistička organizacija opštine Derventa“,sa  obrazloženjem da je konkursnim komisijama istekao mandat , a s obzirom da se na dnevnom redu nalaze tačke vezane za raspisivanje javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora  ove dvije ustanove, potrebno je imenovati nove komisije. Prijedlog za dopunu dnevno reda nije usvojen.

Odbornici su se većinom glasova izjasnili da sa dnevnog reda, na prijedlog Kluba DNS-SPS-HS,budu skinuti prijedlozi odluka o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje direktora  Gerontološkog centra  i Turističke organizacije.

Na prijedlog načelnika opštine Milorada Simića sa dnevnog reda je povučen prijedlog odluke o delegiranju odbornika Skupštine opštine Derventa ,koji će u svojstvu službenog lica prisustvovati zaključenju braka.Prijedlog je skinut sa ciljem da se dodatno usaglase prijedlozi i raspored odbornika koji bi prisustvovali zaključenju braka.

Aktuelni čas su obilježili navodi nekoliko odbornika o ponudama za prelazak iz jednog u drugi politički tabor.

Odbornici su usvojili prijedlog odluke o pristupanju izradi Strategije bezbjednosti saobraćaja opštine za period 2021.do 2031.godine. Usvojen je i prijedlog odluke o usklađivanju akata JPU „Trol“ Derventa. .  Odbornik PDP Sanja Dimitrić je postavila pitanje ko može uticati na produženje radnog vremena u vrtiću , da li je to opština kao osnivač ove ustanove. Ona je istakla da je  većina majki zaposlena u industriji ili trgovini gdje je radno vrijeme u smjenama pa rad vrtića u jednoj smjeni  ne može da zadovolji potrebe majki odnosno roditelja. Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić je pojasnio da opština kao osnivač određuje radno vrijeme ustanove ali  na inicijativu roditelja ili Savjeta roditelja koji je osnovan  u vrtiću.

Komentarišući sjednicu načelnik Simić je u izjavi za medije rekao da je sjednica protekla korektno iako se mnogo vremena potrošilo na izmjene dnevnog reda koji je bio usaglašen na sjednici Kolegijuma.

„Iznesene su laži da je neko nekoga  od odbornika  prozivao i slično. Poznato je da je SNSD na proteklim izborima ,sa svojim političkim partnerima,  imao potpisan sporazum sa 12 partija za podršku načelniku. Takođe, poznato je da su tadašnje opozicione partije na izborima proizvele devet odborničkih mandata,a danas je omjer snaga 15 u korist tadašnje opozicije, a sadašnje pozicije. I stoga ja ne mogu kupovati svoje,ali mogu pitati zašto je neko prešao na drugu stranu .Derventa ne smije biti prepuštena interesnoj neformalnoj grupi“, rekao je načelnik Simić istakavši da derventsku politiku vodi pet ljudi i to ne u Skupštini već da se ona priprema u kuloarima,a da su u Skupštini istureni mladi kadrovi. „Moramo da radimo za tekovine Dervente ,a ne za prestiž jer bi nam se to ,u suprotnom, moglo obiti o glavu“, istakao je načelnik.

Dodao je da bi volio da se na sjednici više govorilo o istorijskom trenutku  za Derventu, o dobijanju statusa grada.“Želio sam da čestitam Derventi, njenim građanima  i privrednicima na ovom istorijskom momentu. Pitam se zašto nismo mogli da to zajedno proslavimo i zašto predsjednik Skupštine ,iako je pozvan da mi se pridruži tokom proslave, nije stao rame uz rame sa mnom“, rekao je načelnik.

Predsjednik Skupštine opštine Mirko Zemunović  upoznao je odbornike da je formiran Klub odbornika SP,te da je Slavko Bojanić ,kao nezavisni kandidat pristupio Klubu SDS,a on Klubu odbornika DNS-SPS-HS.

U izjavi za medije Zemunović je rekao da je skupštinsko zasjedanje proteklo  u veoma dobroj atmosferi. „Posebno bih istakao aktuelni čas koji je bio čak bolji od očekivanog. Sa dnevnog reda su povučene određene tačke ali  je usvojena jedna od najvažnijih tačaka ,a to je Odluka o izradi Strategije bezbjednosti saobraćaja za period od 2021.do 2031.godine“, rekao je Zemunović  te naglasio da će uskoro biti održan sastanak predstavnika parlamentarnih stranka  i načelnika sa ciljem postizanja  dogovora o  daljem  funkcionisanju organa Opštine Derventa.

„S obzirom da je načelnik predlagač tog sastanka ,ja smo mogu da kažem da sam uvijek za kompromise  i da vjerujem da ćemo postići dogovor ,prvenstveno o imenovanju načelnika odjeljenja u opštinskoj upravi. Nadam se da će načelnik imati prijedlog za poziciju zamjenika načelnika te da ćemo postići dogovor po tom pitanju ali i po pitanju direktora javnih ustanova“, rekao je Zemunović  i komentarišući svečanost povodom dobijanja statusa grada  rekao da smatra da je trebao da bude dio te svečanosti.

Odbornici su za člana Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad“ Derventa  imenovali Matić Radmilu,a donijeli su odluku o razrješenju  Nade Nović  sa dužnosti člana Opštinske izborne komisije  prije isteka mandata na koji je imenovana, na lični zahtjev.