Obilježen Mitrovdan, slava Boračke organizacije Republike Srpske

slava boračke organizacije
Nov 10 2020

Osvećenjem slavskog žita i lomljenjem slavskog kolača, Boračka organizacije opštine Dervente obilježila je krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan.

Za stvaranje Republike Srpske svoje živote je dalo 608 boraca sa područja ove opštine, koja je tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata doživjela velika razaranja, gotovo cijela teritorija opštine bila je oštećena, pojedini objekti do temelja uništeni.

Prema posljednjim podacima Boračke organizacije u Derventi žive 3.974 kategorizovana borca.

Nešto više od toga su borci prve i druge kategorije. Takođe, na području Dervente živi 746 ratnih vojnih invalida, od kojih je 119 razvrstano u prve četiri kategorije, a deset ih je u prvoj kategoriji, koji su najteži invalidi. Mi u Boračkoj organizaciji smo svjesni da borci i svi drugi pripadnici ovih kategorija moraju da dijele sudbinu društva u kojem žive, a pri tome smo potpuno svjesni da smo upravo mi dali najveći doprinos za stvaranje, odbranu i opstanak Republike Srpske. Zbog te istorijske uloge koju smo imali, smatramo da bi materijalni položaj, odnosno standard ovih kategorija morao da bude na značajno višem nivou. Zbog toga se zalažemo za sistemska rješenja koja će omogućiti da demobilisani borci i njihove porodice, invalidi, a posebno članovi porodica poginulih boraca, imaju status koji im osigurava sigurnu budućnost, rekao je predsjednik Opštinske boračke organizacije Čedo Vujičić.

Milorad Simić, načelnik opštine podsjetio je da je Derventa stradalnički grad, ali podignuta iz pepala. Simić je istakao da ih ništa nije moglo zaustaviti da ovaj dan obilježe, jer ovo jedna velika svetkovina.

Obilježavanju krsne slave, prisustvovali su i predstavnici bratskih organizacija, Udruženja veterana, Udruženja starješina VRS i predstavinici Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.