Obilježen Dan Vojske Republike Srpske i Dan 27.motorizovane brigade

dan 27
May 13 2021

Povodom 12.maja Dana Vojske Republike Srpske i 13. maja Dana 27.motorizovane brigade  u Derventi je danas služen parastos i položeni vijenci na Centralnom spomen obilježju za 608 poginulih boraca sa područja Dervente . Odata je počast i svim poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske.  Parastos za poginule i umrle borce  služio je  protojerej stavrofor Radojica Ćetković, a vijence su položili gradonačelnik grada,delagacija Gradske  boračke organizacije Derventa, predsjednik Skupštine grada Derventa te delegacije  Udruženja Veterana Republike Srpske i Organizacije starješina VRS,Organizacije zarobljenih boraca i nestalih civila,Udruženja RVI 1991-1995, Udruženja ratnih zarobljenika,SUBNOR-a,Opštine i  Opštinske boračke organizacije Prnjavor, Opštinske boračke organizacije Brod i delegacije političkih partija

U uvodnom obraćanju predsjednik Gradske  boračke organizacije Čedo Vujičić je rekao da je Vojska RS nastala prije 29 godina sa osnovnim zadatkom da spasi i zaštiti srpski narod i teritoriju na kojoj je taj narod živio te  da je naša vječna obaveza da čuvamo uspomenu na one,koji su štiteći srpski narod, položili svoje živote i  da se sa ponosom i  tugom sjećamo njihovih likova i imena ,čuvamo i izgrađujemo Derventu i Republiku Srpsku.  

„Danas obilježavamo29-tu godišnjicu od formiranja Vojske Republike Srpske,a dan kasnije je formirana  27.motorizovana  brigada. Ta jedinica je postojala i ranije, ali je od  13. maja 1992. godine u sastavu Vojske  Republike Srpske. To je jedna od najvećih brigada u Prvom krajiškom korpusu  .Mnogo lakše je nabrojati i kazati ratišta koja su postojala,a na kojima borci 27.brigade nisu bili. Učestvovali su u najznačajnijim borbama ,a najveći doprinos su dali u borbama za probijanje  koridora-spasu srpskog stanovništva na području mnogih opština.  Niko nema pravo da zaboravi  ili zanemari da je VRS  bila glavni akter tako velikog i grandioznog djela stvaranja  Republike Srpske. Ne pruža se svakoj generaciji prilika da stvori državu ,ova generacija je stvorila državu i nažalost platila vrlo, vrlo visoku cijenu“, rekao je Vujičić. 

Gradonačelnik  Simić je istakao da moramo čuvati slobodu, njegujući tradiciju i spominjući uvijek  one koji su svoje živote i dijelove tijela dali  za ovo u čemu mi ipak uživamo.

„Treaba čuvati slobodu, Republiku Srpsku na način kako se to radilo devedesetih i narednih godina .Svi borci Dervente su u onoj cifri od 23.801. borca koji su dali živote za Republiku Srpsku. Danas smo obilježili Dan Vojske Republike Srpske, Dan 27. Motorizovane brigade i ponosim se da sam bio vojnik te jedinice.Ponosim se da u Derventi od strane srpske vojske nije bilo zlodjela.Ljudi su branili svoje pragove da bi opstali ovdje“, rekao je gradonačelnik  i istakao da  trebamo poštovati sve one koji žele suživot na ovim prostorima.                                                                                                                                                          „Ja  sam u Derventi razvio jednu dobru, korektnu toleranciju .U jednom kontinuitetu, iz godine u godinu ,obnavljamo Derventu i tragovi rata skoro da se  i ne vide. Doprinos tome dali su građani Dervente , privrednici, sva udruženja  i svi koji ovdje žive. Nagrađeni smo za sve ove uspjehe da dobijemo i status grada i to je naš dug onima koji su dali svoje živote za ovo što danas imamo. Ovo je jako dobro i ovo treba njegovati“, poručio je Simić.  

Poslije parastosa i polaganja vijenaca održan je i prijem u Centru za kulturu.