Načelnik Simić posjetio Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” u Banjaluci

POSJETA ISKRI 037
Feb 17 2020

Krajem 2019.godine načelnik opštine Milorad Simić je pokrenuo  određene aktivnosti  sa ciljem  da se prikupe finansijska sredstva kao pomoć Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ u Banjaluci i njihovoj roditeljskoj kući. Pokrenutoj akciji  se odazvao i određen broj derventskih firmi i donirao sredstva.

Povodom  15. Februara  Svjetskog dana djece oboljelih od malignih bolesti, načelnik Simić je sa saradnicima u subotu posjetio roditeljsku  kuću „Iskre“ i uručio im donacije opštine i derventskih privrednika. Rukovodstvo Udruženja je načelnika upoznalo sa aktivnostima koje imaju roditelji i djeca  tokom svog boravka i liječenja u roditeljskoj kući.

„Danas sam, povodom 15.februara  Svjetskog dana djece oboljelih od malignih bolesti, sa svojom delegacijom u posjeti roditeljskoj kući  i koristim priliku  da im uručimo jednu skromnu donaciju. Prvi put sam ovdje i malo je reći da sam oduševljen ambijentom u kući. Svi bi trebali da se katkad  sjetimo da ovo postoji ovdje u Banjaluci,a namijenjeno je za sve roditelje i nažalost djecu koja su narušenog zdravlja. Lijepe fotografije svih njih svjedoče o njihovim uspomenama i njihovoj vezanosti za ove divne ljude u Udruženju. Animirali smo i nekolicinu derventskih privrednika, jedna firma je donirala školski materijal ,koji smo danas donijeli ,a jedna  je već  donirala čajeve, ostale firme su dale finansijska sredstva. Mi smo iz budžeta opštine takođe izdvojili  sredstva“,rekao je načelnik Simić i zahvalio se svima koji rade u Udruženju. „Bićemo češći  gosti ovdje. Hvala svima koji rade ovdje i  koji imaju toliko energije i ljubavi  da svoje vrijeme i  znanje  potroše ovdje i ostave lijep trag na ovoj  djeci koja nažalost moraju jedan period svog života da provedu ovdje“, dodao je načelnik.

Predsjednik Udruženja  Dijana Berić se zahvalila načelniku na posjeti  i doniranim sredstvima kao i svim privrednicima koji su donirali sredstva. „Mi nemamo stalan izvor prihoda ,trenutno dobijamo određene grantove od Vlade Republike Srpske  tako da nam je uvijek otvoren dio za donacije.Naravno  i građani i privrednici koji žele, mogu to uvijek da učine“,rekla je Berić.  Ona je uručila zahvalnice načelniku i  firmama  Veneto Shoes, Pećić komerc, Metalac MBM, Niveks , Sanino, Conti plast, Alm,  Ehta –R, Jevtić  komerc  ,Domu zdravlja Derventa ,Gatarić  i Bosna raste organski.

Udruženje „Iskra“ je osnovano 2014.godine , a u septembru 2016. godine su uselili u roditeljsku kuću koja je izgrađena sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“. Roditeljska kuća je prva ove vrste u Republici Srpskoj  koja osim besplatnog smještaja  oboljeloj djeci i njihovim roditeljima  pruža podršku, toplu porodičnu atmosferu i mjesto na kojem ,bar na trenutak, mogu da zaborave na bolničko liječenje  i kroz igru vrate dio izgubljenog djetinjstva.Za djecu osnovnoškolskog  uzrasta u kući je organizovana nastava ,što im omogućava da nakon završetka liječenja  nastave redovno školovanje i tako izbjegnu stres  koji nastaje zbog polaganja propuštenog gradiva. U kući se organizuje i  čitav niz kreativnih radionica.