JU Stručna i tehnička škola dodijeljeno najviše opštinsko priznanje

Dan opštine 340
Aug 30 2019

Skupština opštine je ove godine najviše opštinsko priznanje Velikogospojinsku povelju sa zlatnim grbom dodijelila Javnoj ustanovi Stručna i tehnička škola Derventa. Priznanje  je dodijeljeno zbog izuzetnog doprinosa u oblasti obrazovanja i uvođenja novih tehnologija i tehničkih unapređenja u obrazovni proces.

Povelju  su Branki Jović,direktoru škole, na svečanoj sjednici Skupštine opštine koja je održana povodom 28.avgusta –Dana opštine,uručili načelnik opštine Milorad Simić i predsjednik Skupštine opštine Marijan Kljajić.

„Počastvovani smo što je ove godine najviše opštinsko priznanje došlo na adresu Stručne i tehničke škole jer to znači da je rad i trud ove ustanove prepoznala šira društvena zajednica,a mi godinama radimo na unapređenju obrazovnog procesa u smislu uvođenja novih tehnologija i školovanja kadrova potrebnih tržištu rada i nastavićemo da i dalje radimo na unapređenju nastavnog procesa“, rekla je Jovićeva i zahvalila se na dodijeljenoj nagradi.

Stručna škola za radnička zanimanja počela je sa vaspitno obrazovnim radom 16.11.1992. godine sa 380 učenika ,raspoređenih u 17 odjeljenja. Učenici su  se školovali u tri struke i osam zanimanja, a nastavu su izvodila 23 profesora u radnoj obavezi. Škola je 2013.godine promijenila naziv u JU Stručna i tehnička škola.U ovoj ustanovi se u posljednjih deset godina obrazuju učenici za četiri struke: ekonomija, pravo i trgovina,poljoprivreda i prerada hrane ,ugostiteljstvo i turizam i mašinstvo i obrada metala. Poljoprivredna škola je uključena u EU VET program i donirana joj je oprema za izvođenje praktične nastave, u okviru koje učenici stiču znanja i vještine iz proizvodnje rasadnog materijala i organske proizvodnje povrća. Uz pomoć privrednika opštine i preko raznih projekta opremljene su radionice i nabavljena oprema za mašinsku struku tj.nabavljena je oprema za najsavremenije oblike zavarivanja i trenažeri za simulaciju rada na CNC mašinama,a u planu je i nabavka CNC mašine čime bi oprema za mašinsku struku bila u potpunosti modernizovana.

Učenici ,koji se obrazuju za kuvare ,konobare i turističke tehničare su u proteklom periodu donijeli školi mnoštvo nagrada i priznanja sa raznih takmičenja. U budućem periodu planirana je  realizacija značajnih projekata , uz podršku lokalne zajednice koja je i u proteklom periodu pružala značajnu  podršku radu škole. Ta dobra saradnja biti i nastavljena,a prioritet škole je usmjeravanje ove ustanove u pravcu obrazovanja deficitarnih kadrova koji su potrebni privrednim subjektima na području opštine

U školskoj 2018/19.godini u školi je bilo zaposleno 59 radnika  od čega 43 nastavnika i 16 vannastavnog osoblja, a nastavu  je pohađalo 470 učenika.