Jeftinije i dvostruko brže do dozvola u Derventi

LIFE PROJEKAT 106
Dec 26 2018

Provedbom Projekta LIFE u Opštini Derventa uspješno je realizovana regulatorna reforma koja će privrednicima i građanima omogućiti značajne uštede u vremenu i novcu te podići ukupnu konkurentnost Opštine, rečeno je na svečanoj promociji rezultata ovog projekta, koji implementira Međunarodna finansijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.  

Aktivnostima na provođenju Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivouLIFE, koje su započete u decembru prošle godine, utvrđeno je ukupno 117 administrativnih postupaka kojim Opština uslužuje privatni sektor i građanstvo. Potom su organizovane konsultacije sa 40 uticajnih privrednika Dervente i u saradnji sa njima izrađeni prijedlozi za poboljšanje. Ona se ogledaju u smanjenju obima dokazne dokumentacije potrebne za pokretanje postupka, skraćenju rokova za rješavanje zahtjeva i smanjenju iznosa taksi i naknade koje Opština naplaćuje za njihovo provođenje. Na ovaj način unaprijeđeno je 89% postupaka koje opštinska administracija provodi, tako da stranke sada dobijaju rješenja i dozvole jeftinije i u prosjeku dvostruko brže.

Ovom prilikom pokrenut je i E-registar Opštine Derventa, koji je rezultat ukupnog usklađivanja administrativnog aparata provedenog Projektom LIFE. E-registar je sada dostupan na http://derventa.ba/e-registar/ i na jednom mjestu nudi sve potrebne informacije o načinu na koji privrednik ili građanin može da pokrene postupak, koliko će isti trajati i koliko će koštati njegovo provođenje. E-registar nudi i mogućnost preuzimanja odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, te na taj način olakšava pristup uslugama i podiže transparentnost rada opštinskih službi. 

U okviru projekta pokrenut je i Privredni savjet Opštine, te unaprijeđen rad sa investitorima uvođenjem principa „sve na jednom mjestu“. Uspostavljen je i registar investitora prisutnih u opštini koji je omogućio provođenje programa postinvesticione podrške. Projektom LIFE izrađen je i Investicioni profil Opštine Derventa, dostupan na http://derventa.ba/investicioni-profil-dervente/,  koji navodi konkretne prilike i mogućnosti za investiranje kao i jasno naznačenu podršku koju investitor može da očekuje kod realizacije ponuđene investicije. Provedenim poboljšanjimaOpština  Derventa je postala 18. lokalna zajednica u BiH koja je uspješno provela regulatornu reformu u okviru Projekta LIFE, a ovim unapređenjima će spremno dočekivati buduće investitore, olakšati redovno poslovanje već aktivnim privrednicima, te pružati značajno kvalitetniju uslugu građanima.