Izabrani najljepši ćirilični rukopisi

ćirilični rukopisi
May 24 2021

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” iz Dervente organizovalo je  protekle subote dodjelu povelja i nagrada za pobjednike konkursa za najljepši ćirilični rukopis za ovu godinu. Društvo raspisuje konkurs  već nekoliko godina i broj pristiglih radova se svake godine povećava. Ove godine su pristigla 94 rada iz čitave Republike Srpske. U udruženju kažu da su zadovoljni odzivom i da nije bilo lako odabrati deset najboljih.

Dalibor Đekić, predsjednik derventske “Prosvjete” istakao je da izbor najljepših ćiriličnih rukopisa ima za cilj očuvanje ovog pisma te da je ćirilično pismo aorta srpskog identiteta .

„Svi tragovi kulture i duhovnosti našeg naroda su zapisani čirilicom . Jedan od ciljeva „Prosvjete“je da predstavimo kontinuitet i značaj ćirilice  za identitet srpskog jezika, srpske književnosti, kulture, duhovnosti, pisma i pismenosti.Ove godine komisija je ocjenjivala prvenstveno vizuelni izgled  radova,dok će se sljedeće godine radovi vrednovati nešto drugačije“, istakao je sveštenik Đekić.

Prvu nagradu osvojili su Biljana Katanić iz Gornjih Cerana, Aleksandra Jeremić iz Modriče i Marina Pajkanović iz Banjaluke.

Drugo mjesto pripalo je Luki Cvijiću iz Banjaluke, Mariji Jeftić iz Miškovaca, te
Nađi i Sofiji Kovačević iz Vlasenice.

Treći nagradu osvоjili su Sara Golić sa Han Pijeska, Marko Kalaba iz Prnjavora i Lenka Pečenica Kovačević iz Vlasenice.

Komisiju su činili Jovanka Milovanović, Zdenko Bećarević, Daliborka Malešević i Vujadin Malešević.