„Eko – Bosanska Posavina“ sinonim za poljoprivrednu proizvodnju

Jun 05 2024

 

Gradonačelnik Milorad Simić posjetio je danas preduzeće “Eko bosanska Posavina” koje se bavi ratarstvom i na podrčuju Dervente obrađuju 2.500 hektara pod strnim žitima, dok na 210 hektara proizvode lješnjak.

Ova firma je preopoznatljiva u Derventi, ali i šire i sinonim je za poljoprivredu, rekao je gradonačelnik, dodajući da grad ne može puno pomoći, ali sigurno neće odmoći.

“Pored posjete ovom preduzeću, danas smo imali priliku i da razgovaramo sa mještanima i rukovodstvom firme o pitkoj vodi za Kulinu, Poljare i Gornje Božinice.  Riječ je o povratničkim mjestima i govori se o 150 priključaka”, istakao je gradonačelnik, dodajući da će se krenuti u izradu projekta.

Pero Matić, odgovorno lice u preduzeću, izrazio je zahvalnost na posjeti gradonačelniku i istakao dobru saradnju svih ovih godina, dodajući da sada kreću i sa incijativom da vodu dovedu u tri sela.

“Od ranije imamo dobru saradnju na obostrano zadovoljstvo i gradonačelnik je uvijek imao razumijavanja za naš rad i trud koji ulažemo u poljoprivrednu proizvodnju. Razmatrali smo mogućnost vodosnabdijevanja preostala tri sela koja do sada nisu pokrivena vodovodnom mrežom i imamo obećanje da će to pitanje biti pokrenuto”,  kazao je Matić dodajući da u ovoj kompaniji slijedi period žetve.

Voditelj ratarske proizvodnje Željko Grumić rekao je da ova kompanija pod usjevima ima oko 2.500 hektara, od čega pod strnim žitima oko hiljadu hektara.

Tehnolog proizvodnje u voćarstvu u ovoj kompaniji Aleksandar Blagojević objasnio je da se pod lješnikom nalazi 210 hektara.

“Sortimenti lješnika su rimski i istarski. Mlade zasade obrađujemo, a starije održavamo herbicidnim trakama i tarupiranjem. Ove godine imamo 15 hektara koje smo stavili pod navodnjavanje”,  kazao je Blagojević navodeći da imaju i rezervoar kapaciteta 50.000 litara.