Djeca Dervente učestvuju u dječijem muzičkom takmičenju “Ritam Evrope”

SRBIJA U RITMU EVROPE 6,jpg
Jan 23 2020

Opština Derventa je prihvatila učešće u dječijem muzičkom takmičenju „Ritam Evrope“ (Mala Evrovizija),koje se održava uz podršku  zemalja  Švedske, Kipra, Njemačke ,Belgije ,Portugalije,Finske, Norveške, Grčke, Hrvatske, Španije,Turske, Austrije ,Danske,Slovenije,Francuske, Azerbejdžana,Bugarske ,Italije, Mađarske ,Slovačke,Holandije,Australije i Izraela i realizuje se u većini pomenutih  zemalja te u Srbiji i Crnoj Gori,a od ove godine i u Republici Srpskoj.

Dječije muzičko takmičenje“Ritam Evrope“je osmišljeno u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou.Cilj događaja je promocija ,razvoj ,prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u zemljama Evrope, promocija interkulturnih odnosa,tolerancije ,rodne ravnopravnosti ,poštovanja ljudskih prava,različitosti,saradnje i doživotnog učenja.

Djeca opština i gradova osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta će predstavljati  više od 20 zemalja Evrope, Izrael i Australiju i pripremaće  se nared 5-6 mjeseci sa timom „Ritma Evrope“ koji će dolaziti 1-2 puta nedjeljno u opštinu.Centralno takmičenje biće održano u junu u Istočnom Sarajevu.

Djeca koja  budu odabrana na audiciji, koja će biti održana 30.01.2020. godine u Centru za kulturu u Derventi sa početkom u 12,00 časova , pripremat će pjesmu za nastup u završnom takmičenju na jeziku zemlje koju će im dodijeliti organizacija „Ritma Evrope“. Planiran je i dolazak u posjetu opštini  ambasadora zemlje koju će djeca predstavljati,a ukoliko pobijede na takmičenju ,“Ritam Evrope“ će obezbijediti  nagradno putovanje u zemlju koju su predstavljali na takmičenju.Obuka za djecu je besplatna i roditelji nemaju nikakvih finansijskih obaveza.

Benefit „Ritma Evrope“ je svakako proces socijalizacije i druženje djece iz naše opštine sa djecom iz drugih gradova i opština koji je jako važan za taj uzrast .

Ovo će značiti i promociju opštine kojom ćemo poslati poruku da su djeca naša budućnost. Derventa će učestvovati u takmičenju zajedno sa još trinaest  opština iz Republike Srpske, a cijeli događaj će biti emitovan uživo  na RTRS koja je i medijski pokrovitelj ovog takmičenja.