Centar “Budućnost” obilježio Dan centra i krsnu slavu

centar-buducnost-cirilo-i-metodije
May 25 2020

Dan i krsnu slavu-Svetu braću  Ćirila i Metodija, Centar  za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ ove godine je obilježio bez učenika i korisnika i bez tradicionalnog kulturno-umjetničkog programa ali je upriličen skroman  slavski obred .                                                                                       Direktor centra  Vladan Popović kaže da su se  na ovakvo obilježavanje odlučili zbog trenutne epidemiološke situacije.„Iskoristio bih ovu priliku da pozdravim  sve naše učenike, korisnike, njihove roditelje i zaželim im dobro zdravlje i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti. Privodimo kraju pripreme za početak rada dnevnog centra ovdje,u zavisnosti od epidemiološke situacije i mjera koje trebamo preduzeti , vidjećemo kada ćemo krenuti sa radom“,rekao je Popović.

Centar „Budućnost“ ima 43 učenika u ovoj školskoj godini i 20 korisnika u dnevnom centru. Naredne školske godine moći će se upisati po šest učenika u zanimanja modni krojač i fizioterapeut. Kao i ostale obrazovne ustanove u Republici Srpskoj tako i  „Budućnost“ provodi online nastavu ali je nastava po mnogo čemu specifična u odnosu na nastavu koju sprovode druge obrazovne ustanove.

„Zahvalan sam našim nastavnicima jer se na razne načine snalaze i pokušavaju pristupiti djeci kako bi se odradio taj dio gradiva koji je neophodno odraditi  te da se prenesu ona znanja i  vještine koje mogu  da se usvoje kroz online nastavu“,rekao je Popović  te naglasio da su prethodni period iskoristili da započnu radove na renoviranju kuhinje i trpezarije.

Svetu braću Ćirilo i Metodije kao krsnu slavu proslavljaju mnoge obrazovne i kulturne ustanove. Braća su poznati  kao slovenski apostoli koji su stvorili glagoljicu kao prvo pismo Slovena . U 9.vijeku širili su  hrišćansku vjeru i pismenost,a prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga udarili su temelje slovenskoj pismenosti  pa Rusi ,Ukrajinci, Bugari, Makedonci, Slovaci i Česi  Dan svetih Ćirila i Metodija slave kao Dan slovenske pismenosti i kulture.