unnamed
Feb 26 2020

U JPU „Trol“ je organizovano  pedagoško-psihološko savjetovanje za roditelje na temu „Roditeljstvo i formiranje ponašanja u ranom djetinjstvu“ koje se realizuje u okviru projekta Investiciono razvojne banke   „Jačanje kapaciteta i poboljšanja kvaliteta usluga predškolskog obrazovanja u Opštini Derventa“.

O aspektima ponašanja djece u ranom djetinjstvu roditeljima su govorili prof.dr  Pero Spasojević, univerzitetski profesor  na univerzitetima u RS za područje predškolske pedagogije i diplomirani psiholog Aleksandar  Golubović , koji je  i stručni saradnik za poslove psihološke djelatnosti u vrtiću.

 Prof. Spasojević je istakao da formiranje ponašanje  djeteta u ranom djetinjstvu  bitno određuje i njegovo buduće ponašanje .                                                                                                                                                       „Danas u me zamolili da govorim o formiranju ponašanja  jer su tu izgleda roditelji najmanje kompetentni. Ne da nisu voljni ili da ne čine nešto kako treba, nego se osjećaju dosta nemoćni u izvjesnim periodima razvoja djeteta. Tema je dosta teška i obimna i teško je dati odgovore na sva pitanja. Prvih pet godina su najvažniji u životu čovjeka uopšte. Tada se sve osniva  i po svemu sudeći ,sve što će kasnije biti je poteklo iz tog perioda i iz porodice. Neopravdano zapostavljamo porodicu,tu se najprije formiraju osobine čovjeka ,a sve kasnije je izvjesna nadogradnja .Institucije služe samo da se ono što je dijete naslijedilo rođenjem i steklo u porodici , oblikuje u jedan stabilan način ponašanja“,rekao je Spasojević. On je takođe istakao da roditelji,u situacijama kada ne znaju kako da reaguju na pojedine oblike ponašanja djece, najčešće preuzimaju neki  stari poznat model,usvojen od njihovih roditelja i tada dolazi do velikih grešaka.

I psiholog Golubović je ukazao na činjenicu da određeni tradicionalni modeli ponašanja ,koji su usvojeni i koji opstaju ,često ne daju potrebne rezultate u praksi.

„Nastojim da roditeljima objasnim određene psihološke probleme kod djece i kako da reaguju u određenim situacijama. Ovakva  predavanja će nama pomoći da zajedno sa roditeljima dođemo do odgovora na neka pitanja kako bi prevazišli svoje brige i dileme. Sve što rade za svoje dijete, roditelji rade iz najbolje namjere ali se kasnije ispostavi da te mjere nisu bile najadekvatnije za dijete“, istakao je Golubović.

Zadovoljstvo održanim predavanjem izrazila je i direktor „Trola“ Gordana Simić.

„Danas smo ovdje spojili mladost  i iskustvo i vjerujemo u dobar uspjeh današnje edukacije. Cilj ove edukacije je podržati ulogu roditelja odnosno poboljšati roditeljske kompetencije .Prošle godine smo započeli sa davanjem podrške roditeljima i njihovoj ulozi izdavanjem priručnika „Moj vrtić i ja“ i ovo je samo jedan produžetak gdje smo naravno ojačani podrškom stručnih lica“, rekla je Simićeva.

Projekat je podržan sredstvima finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog  razvoja u RS 2018/2019, za čije funkcionisanje su sredstva obezbijedili  Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija  i Vlada Švajcarske putem razvojnog programa Ujedinjenih nacija  (UNDP)u BiH.