Бесповратна средства Европске уније за инвестиције у пољопривредну производњу

IMG_0309
Aug 05 2019

Пројекат „Конкурентност и иновације – Локалне развојне стратегије ЕУ4 Бусинесс“ је четворогодишњи пројекат (2018-2022.год) који проводи Европска унија,у оквиру Инструмената  за предприступну помоћ  (ИПА фондови).Носилац активности у оквиру пројекта везаних за област пољопривреде, прехране и руралног развоја је УНДП који је тим поводом одржао у Дервенти информативни  састанак и заинтересоване пољопривредне произвођаче упознао са условима  и начином пријаве на јавни позив за додјелу бесповратних средстава у оквиру пројекта  ЕУ4 Бусинесс.

Овим  пројектом се жели  пружити подршка пољопривредним произвођачима за инвестирање  у прерађивачке капацитете и маркетинг пољопривредно-прехрамбених производа  у подсекторима воће, поврће,грожђе, маслине, млијеко и млијечни производи, са циљем модернизације  производње, повећање продуктивности прерађивачких  субјеката , јачања производне конкурентности,унапређења квалитета производа, безбједности хране и хигијене, увођења стандарда квалитета и заштите животне средине. На јавни позив ,који је објављен 29.јула 2019.године, могу се пријавити предузетници, задруге и предузећа која се баве пољопривредном производњом.За реализацију пројекта планирано је 2.555.000 КМ док се   износ бесповратних средстава по пројекту  креће од 145.000 до 290.000 КМ. Обавезно је новчано суфинансирање подносиоца пријаве од минимално 50 посто укупног износа предложене инвестиције док је 50 посто суфинансирање кроз мјеру подршке. Рок за подношење пријава је 27. септембар 2019.године.

Пројекат финансира Европска унија ,а заједнички имплементирају  ГИЗ , развојни програм Уједињених нација (УНДП) и Међународна организација рада (ИЛО).Подршку пројекту пружило је Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Владе републике Српске.