Аустријанац Рихард Ауер почасни грађанин Дервенте

Dan opštine 355
Aug 30 2019

Општина Дервента је богатија за још једног почасног грађанина,Аустријанца Рихарда Ауера , власника компаније „Дигитал електроник“, који је први страни инвеститор у општини Дервента. Повеља почасног грађанина са Златним грбом општине му је додијељена због изузетног доприноса привредном развоју општине,подстицање других инвеститора за улагање у привреду општине што је допринијело препознатљивости општине и њених привредника на тржишту страних земаља.

Повељу су  Ауеру , на свечаној сједници поводом Дана општине, уручили начелник општине Милорад Симић и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић.

Ауер се захвалио на признању и истакао да му је велика част што је постао почасни грађанин општине те да ће и у будућности радити на побољшању привредном амбијента Дервенте и њеној промоцији у региону и шире. У  Дервенту је први пут дошао 2004.године на наговор пријатеља Бојка Гатарића али каже да се није покајао.

„Ово је велика част за мене и предузеће „Дигитал електроник“,а одавно се испоставило да је мој долазак у Дервенту био прави потез.Ако се будемо ширили у будућности ,то ће сигурно бити овдје“, рекао је Ауер.

Комапнију „Дигитал електроник“ Ауер је основао 1978.године у Санкт Леонарду код Салцбурга,а од 1998.године отворен је и производни погон у мјесту Тамсвег ,такође код Салцбурга.У Дервенти је почетком 2005.године основао фирму „Мрежа Нетворк“ са сувласницима Бојком Гатарићем и Маркусом  Штрасер  Штоклом и послије седам година заједничког рада, фирма се подијелила на двије фирме од којих је једна наставила пословање под именом „Дигитал електроник“.

Основна дјелатност компаније је производња електронских компоненти за мехатроничке системе , а фокусирани су и на развој софтвера, обраду метала и производњу пластичних дијелова бризгањем.Основ развоја  и производње  су производи у области система приступа и паркирања ,казино-аутоматизације,савремена технологија освјетљења и компоненте за Лед оперативна свјетла.

„Дигитал електроник“ запошљава укупно 450 радника ,од тога у Дервенти 203. Компанија планира проширење капацитета у Дервенти и већ је започела изградњу два нова производна погона цца 4000 до 5000 м2 који  ће запошљавати већи број радника.