Усвојен буџет града од 24,5 милиона КМ; Два милиона за капиталне пројекте

Dec 15 2023

Одборници Скупштине града Дервента на 28. сједници усвојили су буџет града Дервента за 2024. годину у износу од 24.481.000,00 КМ, што је увећање за 10,05 одсто од основног буџета за текућу годину.

Градоначелник Милорад Симић изразио је задовољство усвајањем овог важног документа од стране Скупштине града, чије одлуке поштује.

“Важно је да је Дервента буџетски стабилна, што говори и увећање буџета за ову годину од 10 одсто. За мене је увијек била важна Скупштинска одлука, без обзира ко доснио ту одлуку. Дервента има коректан и транспарентан буџет, што говоре и три позитивне ревизије јавног сектора, што мало ко има. Неки то изгледа не могу да поднесу. Ја тако функционишем са својим сарадницима и радим за добро Дервенћана”, казао је Симић, те додао да је ово буџет без додатних задужења и да је град задужен само 2,8 одсто, од 18 дозвољених.

Подршку одборника је добио и приједлог плана капиталних улагања града за 2024. годину у износу од 2.000.000,00 КМ.

Симић је навео да ће захваљујући капиталним улагањима и изградњом базена бити заокружено водоснабдијевање јужног дијела Дервенте, додајући како је капитални буџет увећан за 33 одсто.

“Ради се пројекту вриједном 4,2 милиона марака, који смо финансирали без задужења уз учешће мјештана. У овом капиталном буџету издвајамо средства за нови базен на Томасовом брду. Ту су и бројни путни правци, а свакако занчајнији је Лексија-Тешића баре којим ће бити скраћен пут за становнике јужног дијела града. Ми ћемо за тај путни правац издвојити 100 хиљада КМ, што није довољно да се заврши али смо дали замах овом пројекту. Осим тога, планирано је да откупимо власништво једног процента „Пољопривредника“, како бисмо из сувласника постали власници, што ће имплицирати сасвим нови приступ градском – грађевинском земљишту. Било је расправе током засједања и о још једној позитивној причи, а то је куповина концертног клавира у износу од 32.000 КМ, а што је веома позитивно за дјецу музичког опредјељења која вјежбају и такмиче се”, истакaо је градоначелник.

Локални парламент подржао је  одлуку о вриједности непокретности по зонама на подручју Дервенте, те висини стопа пореза на непокретности које остају непромијењене у односу на ову годину, односно пореска стопа за опорезивање непокретности и у 2024. години биће 0,11 одсто, док ће та стопа за производне субјекте бити 0,05 одсто.

Усвојена је и одлука о извршењу буџета за идућу годину, као и програм рада Скупштине.

Одборници су усвојили и програми рада и финансијски планови јавних установа, Дома здравља, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу, Туристичке организације, Геронтолошког центра, вртића „Трол“ и „Дервентског листа и Радио Дервенте”.

Зелено свјетло добили су и програми заједничке комуналне потрошње, којим се, између осталог, уређује чишћење јавних површина, одржавање саобраћајница и зелених и рекреативних површина, јавне расвјете и другог, као и програм санације и одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица.

Зелено свјетло добио је и извјештај о извршењу буџета града закључно са 30. септембром 2023. године, те одлуке о економској цијени услуге у предшколској установи „Трол“ за 2024. годину и  издвајању средстава за област предшколског васпитања и образовања.