Пријем за 74 мајке које су родиле 78 дјеце

Oct 12 2023

Градоначелник Дервенте Милорад Симић организовао је данас пријем за 74 мајке који су родиле 78 дјеце, од чега четворо близанаца, у периоду од 1. јуна до 30. септембра ове године.

Свако новорођено дијете награђено је са 500 КМ, а укупно је из буџета исплаћено 39.000 КМ.

Градоначелник је истакао да је ово један лијеп повод и да на овај начин симболично пружају подршку родитељима и дјеци, али и дијеле заједничку радост.

“За ову намјену смо издвојили 150.000 КМ и надамо се да ћемо потрошити све и више, за то новца неће недостајати. Ове године успјели смо издвојити својих 750.000 КМ да омогућимо проширење капацитета вртића за још 140 дјеце”, казао је Симић, те подсјетио да град за младе и пронаталитетну политику издваја око 1,5 милиона КМ годишње, рачунајући ту суфинансирање вантјелесне оплодње, боравка дјеце у вртићу, превоза ученика, стипендија и друге сличне активности.

Мајка Матеја и Милоша Раилића, Кристина Раилић казала је да су малишани на свијет стигли 27. јуна.

“Матеј и Милош су рођени 27. јуна, Матеј је млађи, али је крупнији, а Милош је старији иако је мало мањи. И ја имам сестру близнакињу, а сада сам и ја добила своје близанце и добро се сналазим, некако ми је већ постала рутина. Било једно или двоје, сваком дјетету се треба посветити. И моја сестра има једанаестомјесечну дјевојчицу, тако да и кроз ово искуство пролазимо готово заједно”, казала је Раилићева додавши да сматра да ова помоћ носи велики значај за све родитеље, нарочито у данашње вријеме.

У посљедњих четири мјесеца и породица Видић постала је богатија за близанце Стефана и Немању, а њихово рођење радост је донијело и старијој сестри Дајани.

“Ова помоћ ће нам наравно добро доћи, обзиром на поскупљења и цијене, а лијеп је и гест. Око беба бринемо нас троје и ћеркица их радо причува”, казала је мајка Марица Видић.

Сања Томинчић је на свијет донијела сина Михајла, своје четврто дијете.

“ Ова помоћ заиста значи и сматрам да произилази из обичаја нашег народа да се дарује дјете и да му се тако да благослов. На овај начин Градска управа жели добродошлицу нашој дјеци и ово је лијеп знак пажње”, истакла је Томинчићева.

У првих пет мјесеци ове године на подручју Дервенте рођено је 68 дјеце, и по том основу из градског буџета исплаћене су 34.000 КМ.

Укупно до 30.09.2023. години за 2023.годину запримљен је захтјев 141 мајке, за рођење 146 дјеце, а издвојене су 73.000,00 КМ