Одржана трећа овогодишња акција добровољног даривања крви

Nov 23 2023

Црвени крст Дервента организовао је трећу овогодишњу акција добровољног даривања крви на којој је сакупљено 80 доза крви, док се акцији одазвао 151 даваоц.

Данас је први пут крв дао млади Велибор Кнежевић, док је Борислав Радановић по 96. пут даривао најдрагоцијенију течност.

Из Градске организације Црвеног крста истакли су да је ово 89. акција даривања крви од 1993. године.

“Желим да се захвалим, прије свега, редовним даваоцима, ученицима и припадницима Оружаних снага БиХ који се увијек одазову, као и локалној управи на подршци. Дервента има традицију у давалаштву крви и годишње просјечно обогатимо залихе са око 300 доза, а и данашња акција је испунила очекивања”, казао је секретар дервентског Црвеног крста Радислав Кујунџић додавши да настоје да анимирају даваоце и у случају потребе.

Добровољне даваоце је обишао и градоначелник Милорад Симић и упутио је ријечи хвале за све, а посебно за младе хуманисте.

„Захваљујући добровољцима, младим и друштвено одговорним људима, успјећемо да испунимо жељени план од 300 доза годишње и можете замислити шта то значи за оне којима крв треба. И ову акцију Градска управа је подржала, као и до сада, а активности Црвеног крста на годишњем нивоу подржимо са 55.000 КМ”, истакао је градоначелник.

Божидар Славуљевић из добојске службе за Завод за трансфузијску медицину Републике Српске је рекао је  да су овакве акције изузетно значајне.

“Имамо одличну сарадњу са дервентским Црвеним крстом и одазив на овакве акције је увијек веома добар, тако да и данас очекујемо између 100 и 150 доза. Захваљујући оваквим акцијама немамо већих проблема са залихама крв”и, рекао је Славуљевић, додајући да се Завод сусреће са несташицама најчешће љети.