Обиљежен Дан града и додијељена највиша признања

Aug 29 2023

Дервента је обиљежила Дан града Велику Госпојину и тим поводом је код централног спомен-обиљежја служен парастос за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске, а потом је одржана свечана сједница локалног парламента на којој је истакнуто да у градском буџету неће бити проблема са приходима.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић је истакао да неће имати проблема са приходима у буџету града, те да ће се пред одборницима ускоро наћи и расподјела суфицита у износу од два милиона КМ који ће бити усмјерени на инвестиције.

„Дервента је по неким параметрима међу најуспјешнијим локалним заједницима. У 868 различитих привредних друштава запослен је 6.741 радник. Наши радници су запослени већином у реалном сектору, а у администрацији је само 2,5 одсто укупног броја запослених“, подсјетио је Симић.

Он је напоменуо да у Дервенти послује 16 аустријских, 10 италијанских, четири њемачке и три компаније са кинеским капиталом.

„Због тога чак 400 милиона КМ вриједности робе извеземо на тржиште ЕУ и других земаља, што је 38 одсто добојске регије, 7,1 одсто укупног извоза Републике Српске и 2,2 одсто извоза БиХ“, рекао је Симић.

Он је додао да је на то све поносан, као и на 180 километара водоводне мреже за осињски водовод, чија је вриједност 4,2 милиона КМ, а изграђен је без задужења.

Прослави Дана града, као и слави Саборног храма Успења Пресвете Богородице, присуствовале су бројне званице међу којима и министри у Влади Републике Српске.

Министар привреде и предузетништва Владе Републике Српске Војин Митровић рекао је да се Дервента може похвалити привредним резултатима, наводећи да сада има више од 800 привредних субјеката, а извози више од 400 милиона КМ.

Он је истакао да то указује да је Дервента извозно оријентисана и да је трећи такав град, послије Бањалуке и Градишке.

„У Дервенти има више од 30 страних компанија које су препознале мјесто и амбијент гдје могу остварити пословне резултате на своје и на задовољство локалне заједнице“, рекао је Митровић новинарима.

Митровић је напоменуо да ту и Министарство и Влада дају подстицаје, али и законским рјешењима регулишу област извоза и пословања.

Предсједник Скупштине Борачке организације Дервента Чедо Вујичић рекао је да су се српски борци, осим за заштиту становништва и територије, борили за очување духовних вриједности, а једна од њих је обиљежавање Велике Госпојине.

На свечаној сједници Скупштине града додијељена су признања заслужним појединцима и колективима. Великогоспојинска повеља са златним грбом уручена је Полицијској станици Дервента, а захвалнице заслужним грађанима Младену Тодорићу из Доњег Детлака и Васи Мичићу из Босанских Лужана.

Тодорић је рекао да за њега признање значи много, али је захвалио свима који су подржавали акције чији је био покретач.

Он је додао да је некада и сам био корисник туђе помоћи и да за свој живот захвалност дугује хуманим људима који су га спасили за вријеме ратног вихора, а помоћ је добио и приликом потребе лијечења чланова породице.

„Дугујем захвалност свима који су ми помогли, па тако и ја желим да друге помогнем и то ми је највећа мотивација и снага“, додао је Тодорић.

Васо Мичић рекао је да је захвалницу добио за учешће у изградњи Спомен-парка за 405 цивила српске националности убијених у усташком терору у Другом свјетском рату, те је захвалио одборницима који су предложили да добије признање, али и осталим учесницима у изградњи тог парка.

„Захвалница је добијена на основу градње Спомен-парка жртвама рата из села Босански Лужани, Костреш, Барица, Нови Лужани у августу 1941. године када су сви мјештани мушкарци од 17 до 77 година одведени и убијени у једном дану“, рекао је Мичић.

Свечаној сједници Скупштине града присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Српске Саво Минић, народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, шеф Клуба делегата српског народа у Дому парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић, начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић, директор „Шума Републике Српске“ Славен Гојковић, градоначелник Прњавора Дарко Томаш и друге званице.

Честитке поводом Дана града Дервента упутили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, министри у Влади Српске Ален Шеранић, Сенка Јујић, Синиша Каран, Данијел Егић, те потпредсједник Републике Српске Давор Прањић и други.

Свечану сједнцу увеличао је и наступ хора „Србадија“ из Бијељине.

Претходно су вијенце на спомен-обиљежје погинулим српским борцима положили министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, градоначелник Милорад Симић, делегације Скупштине града, градске Борачке организације, удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Полицијске станице и политичких партија.

Крсна слава Саборног храма Успење Пресвете Богородице обиљежена је литургијом и свечаном литијом, те ломљењем славског колача.

СРНА