Новогодишњи пријем градоначелника; Град стабилан у финансијском смислу, инвеститори веома задовољни

Dec 28 2023

Градоначелник Дервенте Милорад Симић изјавио је да град Дервента прилично комотан у финансијском смислу и да су једина средина у БиХ која је задужена само 2,8 одсто.

Симић је данас у Центру за културу уприличио новогодишњи пријем за представнике привредног, политичког, културног, спортског живота града те за представнике јавних предузећа и установа, полиције, Оружаних снага, вјерских институција и других званица.

„Из нашег буџета издвојили смо два милиона марака за капиталне инвестиције. Имамо 33 стране компаније, 868 привредних субјеката и скоро па 7.000 запослених, а 4.500 пензионера“, изјавио је Симић новинарима.

Према његовим ријечима, многи могу доста тога позитивног да препишу из Дервенте.

Њемачки инвеститори Томас и Вероника Дритенпрајс, власници компаније „Техпро ЦНЦ“ истичу да је пословна година била веома успјешна и са 20 одсто више промета.

„Година је рекордна по промету, имали смо више добити, а инвестиције су износиле 800.000 КМ у разне технологије. Жеља нам је да све то повећамо наредне године, ту смо, остајемо даље да радимо, имамо 340 запослених“, рекао је Дритенпрајс.

Директор предузећа „Амика“ Соња Маркелић истиче да се фирма баве производњом обуће и да је у овој години прославила 20 година пословања.

„Пословна година је била изазовна, али имали смо сигурне уговоре и успјешно годину приводимо крају. Наша производња је усмјерена на извоз, а материјал увозимо од наше матичне фирме из Италије. Са нашом повезаном фирмом запошљавамо 650 радника“, рекла је Маркелићева.

Према њенима ријечима, и у наредној години планирају повећање производње, те да је већ наручено неколико машина и робота потребних за производњу.

Пољопривреди произвођач из Осиње Стјепан Гојковић наводи да је година на измаку била тешка, али да човјек треба бити задовољан.

„Супруга и ја бавимо се производњом млијека, имамо 24 музна грла, и са јуницама и теладима укупно 38 грла. На годишњем нивоу испоручимо 135.000 литара млијека“, рекао је Гојковић.