„Еко – Босанска Посавина“ синоним за пољопривредну производњу

Jun 05 2024

Градоначелник Милорад Симић посјетио је данас предузеће “Еко босанска Посавина” које се бави ратарством и на подрчују Дервенте обрађују 2.500 хектара под стрним житима, док на 210 хектара производе љешњак.

Ова фирма је преопознатљива у Дервенти, али и шире и синоним је за пољопривреду, рекао је градоначелник, додајући да град не може пуно помоћи, али сигурно неће одмоћи.

“Поред посјете овом предузећу, данас смо имали прилику и да разговарамо са мјештанима и руководством фирме о питкој води за Кулину, Пољаре и Горње Божинице.  Ријеч је о повратничким мјестима и говори се о 150 прикључака”, истакао је градоначелник, додајући да ће се кренути у израду пројекта.

Перо Матић, одговорно лице у предузећу, изразио је захвалност на посјети градоначелнику и истакао добру сарадњу свих ових година, додајући да сада крећу и са инцијативом да воду доведу у три села.

“Од раније имамо добру сарадњу на обострано задовољство и градоначелник је увијек имао разумијавања за наш рад и труд који улажемо у пољопривредну производњу. Разматрали смо могућност водоснабдијевања преостала три села која до сада нису покривена водоводном мрежом и имамо обећање да ће то питање бити покренуто”,  казао је Матић додајући да у овој компанији слиједи период жетве.

Водитељ ратарске производње Жељко Грумић рекао је да ова компанија под усјевима има око 2.500 хектара, од чега под стрним житима око хиљаду хектара.

Технолог производње у воћарству у овој компанији Александар Благојевић објаснио је да се под љешником налази 210 хектара.

“Сортименти љешника су римски и истарски. Младе засаде обрађујемо, а старије одржавамо хербицидним тракама и тарупирањем. Ове године имамо 15 хектара које смо ставили под наводњавање”,  казао је Благојевић наводећи да имају и резервоар капацитета 50.000 литара.