Дан борца обиљежен у дервентском насељу Појезна

Jul 08 2024

У дервентском насељу Појезна обиљежен је 4. јули Дан борца, дан када је народ овог краја одлучио да се окупи у борби против фашизма.

Градоначелник Милорад Симић, који је одао почаст страдалиђ, истакао је да је 4. јул синоним побједе над фашизмом, те изразио захвалност свима који су дошли у Појезну да заједнички обиљеже овај значајан датум.

„И раније сам овдје долазио, са истим или већим жаром долазим и данас. У својству начелника, а онда градоначелника његујем ову традицију, свесрдно сам помагао да се обнове сви споменици из тог времена. Не могу се отети утиску да и данас се боримо против истих сила. Ко има право нама говорити и покретати иницијативу да смо геноцидан народ, а ми дефинитивно то нисмо. Дервента је прије неки дан обиљежила дан доношења слободе у Дервенту, у којој сви људи, Срби, Бошњаци и Хрвати имају иста права, и тако се морамо понашати. Није проблем у појединцима ми се јако добро слажемо, јер видите колико у Појезни данас има Хрвата, Бошњака и Срба. Борци смо као појединци против те почасти. Поносим се да његујем традицију НОР-а”, рекао је Симић.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић подсјетио је на важност његовања антифашистичке мисли, као водиље свим потоњим генерацијама.

“Окупљени испред споменика да одамо почаст људима који су се организовали и устали против фашизма. Управо Појезна је била изабрана као мјесто организовања свих јединица, с обзиром да је Дервента у то вријеме била под јаком владавином НДХ-а”, рекао је Прерадовић наводећи да младе треба упознати са свим важним догађајима из Народноослободилачке борбе, како се прошлост не би поновила.

Рецитацијом је обиљежавање употпунио Ненад Рибчић.