Градоначелник Симић: Суфицит резултат доброг рада

Sep 21 2023

Градоначелник Дервенте Милорад Симић изразио је задовољство након што су одборници једногласно на 25. сједници Скупштине града подржали предложену одлуку о расподјели средстава за нове пројекте и инвестиције на подручју града.

“Ријетко се деси да при крају године имате могућност да покажете шта сте убрали више од плана, у посљедњих годину или двије. Сама чињеница да су сви присутни одборници, њих 27, гласали за приједлог расподјеле суфицита, радује. Та средства су се десила добром реализацијом ПДВ-а, властитих средстава, већег обухвата пореза и то у износу од више од два милиона”, рекао је градоначелник, те додао да су то показатељи стабилности и незадуженост, мала администрација и други фактори.

Када је ријеч о пројектима, 750.000 КМ издвојено је за проширење капацитета вртића, наставак изградње улице у индустријској зони 95.000,00 КМ, а за санацију улице Одред Војводе Мишића са уређењем паркинга код Старе цркве 170.000 КМ.

“Дио нашег бића и оно по чему је Дервента позната је и ниво толеранције и разумијевања и зато не изостајеви улагање у вјерске објекте од 70.000 КМ. Велику улогу у животу Дервенте игра и Фудбалски клуб „Текстилац“ који је надмашио 100 година, а на којем смо раније радили свлачионице, трибине, а сада смо издвојили 100.000 КМ како бисмо средили санитарне чворове и станове за гостујуће фудбалере. Објекат ОШ „Никола Тесла“ је тужна дервентска прича због земљотреса, а Влада РС би требало у некој од наредних сједница дефинисати 5,2 милиона за изградњу. Ту су и средстава из Србије, док ће остатак обезбиједити Влада РС, а ми смо издвојили 65.000 КМ за документацију“, навео је Симић истакавши да је дио средстава у суфициту одвојен за уређење у руралним дијеловима, тако се одржи равномјерно улагање у град и село.

Градоначелник је подсјетио да је град Дервента задужен 2,3 одсто буџета, и да новац није стигао са виших нивоа власти, да то нису кредитна средства, већ властити изворни приходи и приходи учесника пројеката.

„За 2023. годину планиран је капитални буџет и скоро све пројекте смо реализовали, говорим о набавци, можда изведено нећемо стићи све урадити. Добро је да ове године реализујемо нешто круцијално. Говорим о редовној причи, а то је осињски водовод за 1.000 руралних домаћинстава, што је 2,8 милиона КМ инвестиција, а прије тога комплетан пројекат коштао је око четири милиона КМ“, рекао је Симић.