Градоначелник обишао радове на храму Вазнесења Господњег у Великој Сочаници

Feb 15 2024

Градоначелник Дервенте Милорад Симић са сарадницима обишао је храм Вазнесења Господњег у Великој Сочаници, чија је обнова у току.

Наиме, прошле године у ово доба започета је цјелокупна реконструкција храма, а обимни радови полако се приводе крају, што је био повод посјете делегације Градске управе.

„Захваљујући епискпу Фотију и вјерујућем народу из Парохије сочаничке, али и из Енглеске, Канаде, Америке, Швајцарске ми смо прошле године почели са обновом храма. На почетку смо планирали замијенити столарију и фасаду, али нас је одазив приложника навео да урадимо много више од очекиваног“, рекао је свештеник Славољуб Тривић, додајући да су овај значајан посао за парохијане подржало чак 612 приложника, међу којима град Дервента, Епархија зворничко тузланска и кабинет предсједника Републике Српске.

Важност обнове стогодишњег храма препознала је и локална заједница.

„Захваљујући добрим људима, о чему свештеник Тривић води прецизну евиденцију, урађен је велики посао. Није поента само направити цркву, него направити цркву са људима и за људе, да саживе са њом. Треба уградити много љубави и то је овдје урађено, због чега честитам грађевинском одбору и свештенику Тривићу који је уложио себе у ову идеју“, истакао је градоначелик Симић, који је посјетио ову богомољу.

Мјештанин Радован Ђукић из Велике Сочанице је био међу првим приложницима градње храме, на Васкрс 2023. године.

„Када се крене онда иде, тако је било и са обновом нашег храма. Хвала Богу добро смо стигли и урадили. Доста је урађено, сви смо презадовољни, захвални свим приложницима на помоћи“, казао је Ђукић.

Иначе, темељ цркве је закопан 1922. године, а завршена је 1934. године.