Градоначелник Милорад Симић: Дервента стасала у успјешан град

Aug 28 2023

Градоначелник Дервенте Милорад Симић на свечаној сједници Скупштине града Дервента подсјетио је на најважније показатеље и пројекте који су обиљежили период између двије Велике Госпојине.

– На данашњи дан мислим да сви Дервенћани имају основ да буду задовољни, срећни и свечарски расположени. Желим да свим суграђанима честитам Дан града и Велику Госпојину уз жеље да се што више уједињујемо, нарочито у ова времена која нам не иду на руку. Дервента у протеклом низу година направила значајан искорак. Ми смо привредно чудо и ја се тим поносим. Данас у Дервенти дјелује 868 привредних субјеката, од чега 546 самосталних привредника, 209 привредних друштава и 113 пољопривредних газдинстава. У Дервенти више од 6.700 радника прима плату, од чега 88,1 одсто у реалном сектору. Када говоримо о платама, за које многи кажу да су ниске, важно је нагласити да просјек не подиже администрација у којој је тек 2,3 одсто запослених. У Дервенти раде и људи из околних локалних заједница, тако да можемо рећи да око 8.500 радника хране своје породице одавде – казао је градоначелник.

Дервента је, како је додао, расадник страних инвеститора, па се привреда града може похвалити пословањем 33 стране компаније, од којих је 16 аустријских, десет италијанских, четири њемачке и три кинеске, а озбиљни разговори се виде и са пољским и другим аустријским компанијама.

– Чињеница је и да се Дервента може похвалити са позитивном спољнотрговинском размјеном, односно извозом вриједним 400 милиона КМ у прошлој години. То је мисаона именица за много веће општине и градове, али све то нам иде у прилог и показатељ је ваљаног, поштеног рада и пружене руке – рекао је Симић.

Осим тога, Дервента се може похвалити и стабилним буџетом који уз године у годину остварује суфицит.

-Уз све тешкоће, буџет јако стабилан уз два милиона КМ суфицита из прошле године и сад креирамо буџет за сљедећу годину, а при томе планирамо два милиона марака за капитални буџет. Слиједе значајне инвестиције, за реконструкцију објекта Основне школе „Никола Тесла“, уз помоћ Владе РС обезбједјујемо 5,2 милиона КМ, а заједничким снагама проширујемо и вртић „Трол“ у вриједности од 1,2 марака. Радимо и осињски водовод са 1.000 прикључака са 4,2 милиона КМ, обнављамо нашу главну Улицу Краља Петра Првог са 800.000 КМ, завршавамо градњу новог Ватрогасног дома и још много пројеката је у току, а жеља нам је и да обезбиједимо приступницу ауто – путу, као и реконструкцију пута Осиња – Модран, те Модран – Дервента – нагласио је градоначелник додавшу да Дервенту у идућој години очекују инвестиције вриједне десет милиона КМ.

Дервентски лист