
Виноградари резидбом и молитвом обиљежили дан свог заштитника
Виноградари у Дервенти, гдје је некада била смјештена и прва винска станица за континентални дио, држе до традиције и обичаја – надају се плодној години и доброј берби.
Како налажу традиција и обичаји, они који их поштују, на Свети Трифун, који се слави као заштитник виноградара и винара, почели су резидбу у својим виноградима.
Данас, 14. фебруара, виноград се освештава, ореже први чокот и залије прошлогодишњим вином, с вјером да ће се тако лоза пробудити из сна.
А, тим поводом, по десети пут освештани су и виногради „Ђуричић“ у Великој Сочаници те „Кузмановић“ из Мишинаца, код Дервенте.
„Ми сијемо, Бог даје да рађа. Зато је ово дан када почиње нови живот, када се биљке буде, виногради и воћњаци да се благослови да би родио род за добро свих нас“, рекао је свештеник у пензији, Милорад Бајбић, додавши како је обичај да се благосиљају засади пољопривредних култура, воћа и винограда.
Окупљање код Ђуричића, традиција је већ читаву деценију, а своју винарију су лани и регистровали, но држе се и старих вјеровања.
„Помолимо се Богу за здравље винограда, за добру сезону и добру капљицу у коначници. Послије резидбе иде изношење лозе, везивање ластара. Чим се ореже иде и плаво прскање, зимска заштита да би се дезинфиковале ране чокотима и да би се уништили неки презимљујући фактори“, каже Александар Ђуричић, власник винарије, чији се насади протежу на око два хектара, а ове године планира проширење за још један хектар бијелим ароматичним сортама које тражи тржиште.
Годишња производња вина Ђуричића је око 10 хиљада боца, а у свом засаду тренутно имају три сорте бијелог, ароматичног – траминац, морава и купажа те двије сорте, те црна – цабернет и мерлот.
Традицију поштују и у виноградима „Кузмановић“, гдје Свети Трифун означава дан када интензивно крећу са вањским пословима и надају се плодној години и успјешној берби.
„Укупно посједујемо седам хектара под лозом, то је око 35.000 чокота, толико хиљада литара и произведемо, мало више бијелог, сорти пинот бијели и пинот сиви, а од црног имамо мерлот и пинот црни“, каже Симо Кузмановић, власник ове винарије, додавши како немају проблема са продајом, те да пласирају на тржите цијелу производњу у току годину.
Дервента није препозната као виноградарски крај, каже градоначелник Милорад Симић, који је заједно са свештеницима данас посјетио два виноградара и присуствовао симболичној резидби.
„Спојили смо угодно с корисним и провели оно што традиција налаже. Драго ми је да постоје овакви људи, два репрезентативна винара, за које се надам да ће бити примјер и другима. Још далеке 1888. године Дервента је имала винарску страницу за континентални дио, а Мостар је био за херцеговачки дио“, подсјетио је Симић и додао како су за вријеме Аустро-Угарске пронађене старе сорте лозе што је доказ да је подручје погодно за виноградарство.