Женски активизам у борби против насиља

UŽ DERVENTA
Oct 08 2019

Удружење жена Дервента започело је реализацију новог петомјесечног пројекта „Женски активизам у борби против насиља“.Циљ пројекта је едуковање жена како би активно могле да учествују у превенцији насиља као и  унапређењу институционалног одговора у превенцији и заштити од насиља. Пројекат је подржан  од стране Канадског фонда за локалне иницијативе.

С тим у вези, у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ одржана је прва радионица.

„Радионици је присуствовало 16 учесница из локалне заједнице и оне су упознате са активностима у пројекту, циљевима пројекта и донатору који је подржао пројекат.  Учеснице радионице  су се изјасниле да им је приоритет да стекну знања о врстама и облицима насиља, узроцима и заштитним мјерама како би се оснажиле  да информишу и друге грађане у својим мјесним заједницама о значају овог проблема. Свјесне су да неће бити лако, посебно у сеоским срединама гдје још увијек има стереотипа и предрасуда, посебно стида, да се призна насиље у породици“рекли су у УЖ Дервента те истакли значај електронских и штампаних медија који прате ове активности и на тај начин помажу да се грађани упознају са овим проблемом,његовим посљедицама али и о начинима спречавања свих облика насиља.

Опредијељеност удружења је да се непрестано ради на превенцији свих облика насиља  међу суграђанима, од основношколаца до најстарије популације оба пола.

На првој радионици било је говора о роду и полу, родним улогама, родним стереотипима и предрасудама, родно заснованом насиљу, а одржана је и интерактивна радионица „Женски активизам у превенцији родно заснованог насиља у мјесним заједницама“.