Заштитне маске обавезне и на отвореном простору

republički štab
Oct 21 2020

Републички штаб за ванредне ситуације је на  59.сједници, одржаној 20.10.2020.године, у циљу спречавања ширења вируса корона  и заштите становништва  донио је одлуку  којом се грађани обавезују да носе заштитну маске и на отвореном и у затвореном простору( прекривена  уста ,нос и  и брада) и да се придржавају мјере физичког растојања  од два метра.

Од обавезног  ношења маски  изузете су три категорије становништва и то дјеца млађа од седам година  живота, лица са посебним потребама која не могу да скинути  маску без помоћи других лица и лица која обављају физичку спортску или рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

Такође, обавеза је да се у затвореним просторијама ,поред ношења заштитних маски и одржавања физичког растојања , проводе и друге мјере и упутства Института за јавно здравство Републике Српске  у зависности од дјелатности која се обавља.

И правна лица, предузетници и физичка лица, који у директном контакту пружају услуге грађанима ,дужни су да услуге пружају заштићени маском и да обавезно проводе мјере дезинфекције.

Поред мјере о обавезном ношењу маски ,забрањују се јавна окупљања у групама већим од 50 лица и приватна окупљања  у групама већим од 10 лица, музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, ограничава се  радно вријеме  угоститељским објектима  за исхрану и пиће од 6,00 до 24,00 часова, дозвољавају се  такмичарске  активности  спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике уз поштовање свих епидемиолошких мјера, субјекти који пружају услуге  из области угоститељства,умјетности  и забаве дужни су да свој рад организују уз примјену прописаних епидемиолошких мјера те да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.  Републички и органи управе, органи јединица локалне самоуправе  и остали субјекти  који врше јавна овлашћења дужни су да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да бораве у просторијама органа као и да у шалтер салама и матичним службама обезбиједе физичке провидне баријере. Сви  субјекти који  за своје раднике  могу организовати рад од куће,препорука је да то и учине.

Мјере остају на снази до 16.новембра  2020.године.

 

[i]