Већа безбједност младих у саобраћају

IMG_2941
Sep 14 2018

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске традиционално обиљежава почетак школске године низом активности везаних за понашање младих у саобраћају. С тим у вези је , на позив предсједника локалног Савјета за безбједност саобраћаја Синише Ђекића , у Дервенти боравио директор  Агенције  Милија Радовић  са својим сарадницима и том приликом ученицима разредне наставе у подручној Основној школи „19.април“ у Агићима одржао предавање о правилима  учествовања у саобраћају те им подијелио промотивни материјал. С обзиром да се школа налази поред магистралног пута  и да у близини нема ни банкина и тротоара ,са надлежнима из локалне заједнице разговарано је о мјерама које би се требале преузети како би се унаприједила безбједност дјеце у саобраћају.

Радовић је у присуству представника Ауто-мото друштва Дервента обишао локацију код ОШ „19.април“ на којој је прошле године у сарадњи са локалном заједницом постављена издигнута платформа како би се  „умирио“ саобраћај испред школе као и локацију у близини ОШ „Никола Тесла“ гдје би такође требало да се предузму мјере у циљу повећања безбједности ученика ове школе.

   Претходно је, такође у организацији Савјета за безбједност саобраћаја Дервента,  одржано предавање и за ученике четвртих разреда у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.О безбједном учествовању у саобраћају средњошколцима су говорили предсједник Савјета Синиша Ђекић  и члан Савјета Славен Теофиловић.

Средњошколцима су представљена правила о учешћу у саобраћају, прописи и санкције али  и скренута пажња на најчешће прекршаје с обзиром да се ради о популацији чији чланови постају или су постали возачи.

„Правилно учествовање у саобраћају је важан фактор безбједности пјешака и возача,а четврте разреде смо изабрали зато што су они већ пунољетни и неки тек положили возачки испит. Млади возачи би морали боље да поштују саобраћајне прописе“, рекао је Ђекић.

С обзиром на то да је недавно почела школска година, предавачи су позвали све возаче да у близини школа обрате посебну пажњу на пјешаке  те су најавили предавања и у осталим школама на подручју општине.

На састанку са руководством општине  истакнута је добра сарадња локалне заједнице и Савјета за безбједност саобраћаја Дервента са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске и разговарано о даљим корацима у тој сарадњи.