Усвојена Одлука о проглашењу ванредног стања на територији Републике Српске

vanredno stanje
Mar 29 2020

Народна скупштина је, на посебној сједници одржаној јуче у Банском двору у Бањалуци, усвојила Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске због епидемиолошке ситуације у Републици Српској изазване  корона вирусом.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Народна скупштина прогласила  ванредно стање у Српској због ситуације изазване вирусом корона, а то значи и да предсједник добија одређене надлежности.

Предсједник Републике Српске добија нове надлежности да може доносити акте који имају законску снагу. То подразумијева да предсједник Републике неће радити самостално, већ заједно са другим институцијама и Владом Републике Српске“, рекла је Цвијановићева у обраћању из Палате Републике.

Она је истакла да то не значи суспензију Народне скупштине.

Цвијановићева је рекла да су исцрпљене све могућности које су биле на располагању претходних седмица, те да је вријеме да се уђе у законодавну сферу, да се на одговоран и брз начин мијењају одређени закони који ће омогућити да се интервенише у неколико сфера погођених епидемијом.