Усвојен План коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села за 2019.годину

poljoprivreda
Mar 25 2019

На посљедњем засједању локалног парламента усвојен је План коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села за 2019.годину. Планирано је да се за ову намјену из буџета општине обезбиједе средства у износу од 350.000 КМ.

Средства ће се користити за повећање обима и продуктивности  пољопривредне  производње , за подршку сточарској и биљној  производњи, за улагања у развој пољопривредних газдинстава, за подршку едукацији пољопривредника ,суфинансирање  пројеката у пољопривреди  као  и за промјену намјене пољопривредног земљишта и закупа земљишта у својини Републике Српске.

Средства за подстицај додјељиваће се на основу важећег  Правилника ,којим су прописани услови које ће корисници за остваривање права на подстицај морати да испуне. Начелник општине ће именовати комисију  која ће утврдити  да ли су корисници испунили потребне услове и на основу тога извршити расподјелу средстава.

Највише средстава  је планирано за подршку сточарској производњи , до 270 000 марака и она се односе на средства за производњу млијека, меса,приплодну стоку, формирање мини  фарми, пчеларску производњу,узгој и производњу рибе  и специфичне врсте пољопривредне производње.      За подстицај биљној производњи ( производња  поврћа, цвијећа, љековитог ,ароматичног биља и зачинског биља и индустријског биља и хељде ,за органску  производњу) планирано до 23.700 КМ , а за инвестирање  у пољопривредна газдинства (изградња стакленика и пластеника ,подизање вишегодишњих засада и набавка производно-технолошке опреме) до 13.000 КМ.

Средства у износу од 6.000 КМ су намијењена за  калцификацију ,крчење и испитивање квалитета земљишта док су средства у износу од 2.300 КМ планирана за едукацију пољопривредних произвођача, организовање   изложби,сајмова и семинара. За подршку суфинансирању пројеката у пољопривреди биће издвојена средства у износу од 35.000 КМ.