Усвојен План капиталних улагања општине Дервента за 2019.годину

25.SJEDNICA SOjpg
Mar 20 2019

Општина Дервента ће и у 2019.години наставити са великим капиталним улагањима, одлучили су то одборници на јучерашњој 25.сједници  скупштинског засједања, усвајањем Плана капиталних улагања за 2019. годину. Начелник општине Милорад Симић је изразио задовољство што је за план гласало свих 26 присутних одборника. Планом је предвиђено да  буде издвојено 1,5 милион марака за реализацију многобројних  пројеката на подручју општине. Само 340.000 марака биће издвојено за наставак и изградњу 19 путних праваца,а 115.000 за изградњу водоводне и канализационе мреже у индустријској зони као и за реконструкцију појединих дијелова водоводне и канализационе мреже. Новим капиталним инвестицијама у изградњу спортских терена и дјечијих игралишта биће уложено 100.000 марака и  91.000 за адаптацију спортског терена Партизановог игралишта.

„Ако још  1.067.000 марака распоређујемо ,која нису директна средства,  то је укупно 3.067.500 марака, груписаних у неколицину пројеката. Ако у градске саобраћајнице и инфраструктуру уложимо 282 хиљаде, ако за парк,који смо дефинисали од средстава Владе у износу од 350 хиљада,додамо још наших 115,што је укупно 465 хиљада ,а јавну набавку смо направили и за још неке објекте као што су Дервентски лист, спортска дворана, Средњошколски центар,Центар за културу итд. у износу од 167 хиљада.Да би испројектовали пуно својих жеља то је 115 хиљада,да би одрживи повратак поредали то је неких четрдесетак хиљада“, истакао је начелник Симић.

На План капиталних улагања амандман је имао Клуб СДС-а који није прихваћен.“Они су иницирали да се скину неке ставке и да се 300.000 намијени за операциону салу у Дервенти. Ја сам обећао одборницима, и даље стојим на том становишту , износ од 500 или 700 хиљада је износ који је Дервента спремна да обезбиједи у случају потребе за  породилиште.Ми ни анестезиолога  и  још неких стручњака, које правилник подразумијева, не можемо купити“,истакао је начелник. Подсјетио је како Дервента  већ  има на специјализацији једног  анестезиолога  али он није довољан за рад породилишта.                            Подржан је и програм санације и одржавања путева у вриједности  од 200 хиљада као и Нацрт Стратегије  развоја  локалних путева и улица на подручју општине  Дервента за период од 2019-2025.године. Нацрт се доноси први пут и  бити ће упућен на јавну расправу до краја априла. „И Дервента ће у завршетку грађевинске сезоне бити љепша,богатија,урбанија и задовољнија за директних нешто више од три милиона“,додао је начелник Симић.

Локални парламент је дао подршку у приједлогу плана  коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села у 2019.години па ће за ову намјену  бити обезбијеђена средства у укупном износу од 350.000 марака. Подршку је добио и Програм развоја спорта у 2019.години, а за реализацију су планирана средства у буџету општине.

Локална самоуправа је обавезна да сваке године донесе  програм мјера за спречавање ,сузбијање и елиминацију заразних болести  и план систематске превентивне дезинсекције и дератизације на подручју општине за 2019.године. Планови су усвојени  .Усвојена је и одлука о јавним признањима и одлука о просјечној грађевинској цијени м2 корисне површине стамбеног простора у овој години .Одлуком је утврђено да просјечна цијена м2 износи 829,86 марака и служиће као основица у 2019.години за израчунавање висине ренте. Потребну подршку одборника добиле су и одлуке о начину и условима за прекопавање јавних површина , о издавању у закуп школских просторија у згради гимназије,о висини накнаде предсједницима савјета мјесних заједница , о измјенама и допунама одлуке о комуналним таксама, о измјенама и допунама одлуке о висини накнаде за коришћење путног земљишта за полагање инфраструктурних водова и базних станица,о образовању Форума за безбједност  грађана,допуна одлуке о утврђивању броја мртвозорника. Разматран је и усвојен извјештај о раду Скупштине општине у 2018. години као и извјештај о раду њених сталних радних тијела. Одборници су усвојили и извјештај о реализацији Програма заједничке комуналне потрошње у 2018.години ,извјештај о реализацији Програма санације и одржавања локалних путних праваца и информацију о стању у области снабдијевања електричном енергијом. Пред одборницима су се нашле и информације о упису ученика и стручној заступљености кадра у школској 2018/19.години у основним и средњим школама  и информације су добиле потребну подршку .