Усвојен буџет за 2019. годину

IMG_5107
Dec 14 2018

Скупштина општине Дервента усвојила је на својој  23. сједници, одржаној 12.децембра ,буџет општине за 2019. годину у износу од 14.116.830 марака. У наредној години буџет ће бити већи за  5,8 посто.

Усвојен је и приједлог ребаланса буџета за  2018. годину  јер је дошло до  умањења средстава у буџету, како је речено, због изостанка планираних прихода од промета парцела у власништву општине јер Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске није завршила потребне процедуре око утврђивања власништва. Након другог ребаланса, буџет општине за ову годину  износи 14.309.957 марака. Усвојена је измјена одлуке о извршењу буџета за текућу годину.Дошло је и до измјена плана капиталних улагања. Усвојен је План капиталних улагања која сада износе 3.155.433 КМ и мања су за око 580 хиљада марака. Након усвајања предложеног Програма рада Скупштине општине за наредну годину услиједила је расправа одборника око одлука о висини стопе пореза на непокретности и висини вриједности непокретности по зонама.Амандман Српске демократске странке /СДС/ да висина стопе пореза на непокретности буде 0,10, односно 0,05 за непокретности у којима се обавља производа дјелатност, умјесто предложених 0,14 и 0,08, није усвојен  уз образложење да би то умањило буџетске приходе што би утицало и на буџетска давања попут подстицаја, а да са друге стране смањење стопе не би значајније утицало на растерећење привреде и буџета домаћинстава, како је тврдио предлагач.

Дискутанти су се сложили са оцјеном да се требају предузети све мјере како би се повећао проценат наплативости пореза на непокретности, а на питање одборнице ПДП-а Сање Димитрић шта је у том смислу и предузето, замјеник начелника Синиша Јефтић рекао је да је општина формирала комисију која је евидентирала  лица која нису испунила обавезу пријаве својих некретнина Пореској управи у претходном периоду , те да се свакодневно овој установи достављају имена тих лица, иако је то није посао локалне заједнице већ управо Пореске. До сада је евидентирано око 12 хиљада лица која у претходним годинама нису испуњавала ову своју дужност.СДС је упутио амандман  и на Одлуку о висини вриједности непокретности по зонама, предлажући да се стопа непокретности за шумско земљиште снизи са 6 КМ/м2 на од 3,5 до 2 КМ/м2, у зависности да ли припада 7, 8, 9 или 10 зони, али је тај приједлог такође одбијен, па је на снази остала прошлогодишња одлука.

Усвојена је и Стратегија развоја општине Дервента за период од 2018.до 2025. године, уз приједлог клуба СНСД-а да се у документ уврсти и изградња хелиодрома због бржег транспортовања медицинских пацијената на шта је шеф клуба ПДП-а Мирко Петрић рекао  да би већи значај имала набавка добро опремљеног санитета.

Усвојене су и измјене и допуне Програма намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2018. године  као и Приједлог одлуке о општинским административним таксама. Почетком 2018. одине општина је започела провођење пројекта „ЛИФЕ“ који имплементира међународна финансијска корпорација  из Групације свјетске банке  у сарадњи са амбасадом Велике Британије. С тим у вези начелник општине је 9. октобра 2018. донио одлуку о усвајању препорука за поједностављење административних поступака које у оквиру својих надлежности проводи општина,а односе се на општинске административне таксе .Циљ пројекта је да се смањи висина општинске административне таксе за одређене административне поступке   што је овом одлуком и усвојено. Одборници су усвојили и Приједлог одлуке о измјенама Одлуке о комуналним таксама којом је утврђена  висина накнаде за стамбени простор по зонама те Приједлог одлуке о комуналној накнади,као и одлуку о економској цијени услуга у ЈПУ „Трол“ која износи 316,72 КМ . Приступиће се и изградњи објекта за потребе Територијалне ватрогасне јединице, одлучили су одборници. Објекат ће бити изграђен у Мотајичкој улици јер је објекат  који тренутно користи јединица грађен за друге намјене.

 Одлука о продаји непокретности у својини општине Дервента путем лицитације и о висини накнаде за непокретности у својини општине Дервента за које се води поступак експропријације такође су добили подршку одборника. Разматрана је Информација о условима и животу пензионера на подручју општине Дервента, те Информација о примјени Одлуке о равноправности полова у општини Дервента за период 01.01. – 31.10.2018. године.

За новог члана Комисије за избор и именовања именован је  Миодраг Тешендић јер је досадашњи члан Драган Вукадиновић разријешен дужности члана због престанка мандата одборника ,а Жељко Наградић изабран за предсједника Одбора за равноправност полова Скупштине општине Дервента, Ирена Евђенић за замјеника предсједника, а Сања Димитрић за члана.

Предсједник Савјета за израду Урбанистичког плана за урбано подручје општине Дервента је Томаш Славко, а за чланови Живанић Споменка, Будишић Бојан, Ножица Тања, Ковачевић Санела, Новић Срђан и Вуковић Драган.

Начелник општине Милорад Симић је у изјави за медије изразио задовољство што је усвојен буџет за 2019. годину . „Буџет је већи за 5,8 посто  јер увијек треба тежити више. Немамо услова за јако повећање буџета које имају неке општине јер имају неке концесионе привилегије и мислим да ту држава није у праву“, истакао је начелник и осврнуо се расподјелу средства од пореза за коју сматра да није реална јер општина има извоз 302 милиона марака  односно 11.400  КМ по становнику, а у расподјели тих средстава добија знатно мању количину средстава па се ,по његовом мишљењу, параметри у расподјели тих средстава морају промијенити.

„Задовољство ми је рећи да смо кроз буџет у овој години успјели да обезбиједимо све оно што смо планирали, да стипендирамо све студенте на државним факултетима, да обезбиједимо подстицај за пољопривредне произвођаче у износу од 350 хиљада марака,да обезбиједимо социјална давања у износу од два милиона марака, у фази смо проширења обданишта и то су три нове учионице и шест или седам нових запослених радника, најдаље у априлу идуће године ћемо да отворимо Геронтолошки центар  и средства за почетак рада су обезбијеђена. Ником ништа нисмо остали дужни ,надамо се да ће бити и суфицита. Чували смо своју привреду, имамо преко 30 компанија,биће их још, обавили смо разговоре са још двије, једном из Италије другом из Словеније Имамо добру синергију са привредницима Дервенте“рекао је начелник Симић.