Унаприједити пословање установа социјалне заштите

derventa_511284768
Mar 12 2019

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је јуче у Дервенти са директорима републичких установа социјалне заштите о будућем финансирању и моделима унапређења пословања.“Законски би требало да регулишемо неке ствари, као што је геријатријска психијатрија, с обзиром на демографско старење“, изјавио је министар Шеранић.

Он је најавио усвајање закона о менталном здрављу,у који ће покушати да унесе нека рјешења о којима је разговарано на јучерашњем састанку. „У изради су двије стратегије, од којих се једна односи на стара лица, а друга на ментално здравље. То је концепт којим се дају одговори на нека питања о којима смо разговарали“, каже министар Шеранић.

Он је напоменуо да је до сада Влада Републике Српске суфинансирала установе по кориснику, а да се размишља да то убудуће буде на принципу услуге.

„Размишљамо о томе да установе подигну услуге на виши ниво, да не буде финансирање само од Владе, већ и из других извора. Структура услуге мора бити јасније квалификована јер сада услугу плаћамо по кориснику, без обзира на то да ли је покретан или није. Морамо да видимо колика је стварна вриједност услуге за стара лица“, рекао је министар Шеранић.

На састанку је разговарано и о досадашњем начину пружања услуга дјеци без родитељског старања, оној ометеној у развоју, као и реализацији пројекта хранитељства и социјалног становања дјеце и њиховог осамостаљивања.

Директор Геријатријског центра Бањалука Винко Лолић каже да ова установа има 320 корисника и да имају велику листу чекања. „Ми смо једна од најбољих установа у региону, имамо бројне потписане протоколе и усвојили смо ИСО стандарде. Једино што је лоше је то што не можемо изаћи у сусрет свим нашим суграђанима да њихове најближе смјестимо“, рекао је Лолић.

Директор Јавне установе Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ из Дервенте Владан Поповић сматра да је састанак био добар и користан.“Оно на чему смо ми инсистирали било је проширење услуга према корисницима,уважавајући савремене трендове и токове у области у којој се ми бавимо. Увидјели смо да поред смјештаја и школовања корисника једноставно морамо проширити своје дјеловање,да теренски почнемо дјеловати у области специјалистичких социјалних услуга и услуга социјалне рехабилитације тако да обухватимо  кориснике који нису код нас и да организујемо да наша услуга,која је сигурно квалитетна,буде доступна свима. Нови начин финансирања сигурно ће се одразити и на нашу установу. Финансирање услуга подразумијева да се услуга пружи некоме, да буде квалитетна и да стигне до онога коме је потребна“, рекао је Поповић.