Удружење „Сунце“ у новим просторијама

4-3
Oct 14 2020

Начелник општине Милорад  Симић је јуче ,заједно са директором Центра  за дјецу и омладину са сметњама у развоју„ Будућност“ Владаном Поповићем и предсједником Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних лица „Сунце“ Татјаном Спасојевић отворио нове просторије  Удружења „Сунце“.

Средства за адаптирање просторија за ово удружење, површине 60 метара квадратних, издвојила је општина у износу од двадесет и седам хиљада марака,од чега је двадесет уложено у објекат, а седам у уређење прилаза прилагођених потребама особа са инвалидитетом.

Послије отварања просторија потписан је споразум између Општине, „Будућности“ и „Сунца“  о коришћењу просторија на девет  година ,са могућношћу продужења,којим је регулисано да средства која су уложена од стране општине буду „преточена“ у закупнину, „Будућност“  ће плаћати воду и гријање док „Сунце“ преузима бригу о  плаћању струје. По истеку уговорног периода плаћање закупнине прелази у обавезу Удружења.

Начелни Симић је истакао да нове просторије представљају добар искорак и да ће највише значити корисницима и њиховим родитељима.

„ Ово су наша драга дјеца и њима треба посветити мало више пажње  и времена. Кад год сам у прилици и као начелник и као почасни члан Удружења провести неко вријеме са овом дјецом осјећам се испуњеније и и задовољније. Локална заједница издваја из буџета годишње 13 хиљада марака за рад Удружења  и додатних 20 хиљада за превоз дјеце, набавку возила и реализацију неких других активности“, рекао је начелник Симић те додао да овдје улагања неће стати..“Поздрављам све напоре да корисници „Сунца“ буду равноправни са нама осталима, а томе увелико доприноси и залагање предсједника Удружења Татјане Спасојевић  и тима родитеља који раде са њом. Моја пуна подршка њиховом раду и правите Дервенту још хуманијом“,поручио је начелник.

Директор  Поповић је поздравио отварање нових просторија у којима ће услови рада бити знатно бољи за све кориснике.

„Ово је један позитиван примјер  сарадње нас као републичке институције, општине и Удружења као невладине организације .Најважније је да смо обезбиједили систем услуга који је напреднији у односу на друге локалне заједнице .Вјерујем да ће доласком Удружења „Сунце“ у ове просторије бити и нових пројеката заједно са локалном заједницом,а надам се да ћемо увести и нове услуге, већу стручну подршку, да ћемо размишљати о неким новим врстама трајног збрињавања“, рекао је  Поповић.

Предсједник „Сунца“  Татјана Спасојевић је истакла да  је , након измјене Закона о социјалној заштити, било неопходно да се опреме нове просторије  јер досадашње нису биле условне  за даљи рад Удружења. Удружење постоји 15 година и броји 127 чланова, родитеља и дјеце.

„Овај пројекат је вриједан  хвале  јер свака особа заслужује и треба да има своје мјесто за дружење и треба да буде укључена у све активности и све поре јавног и друштвеног  живота. Један велики искорак смо направили формирајући овдје дневни  центар  за одрасла лица са умањеним интелектуалним способностима .Увелико ће се побољшати квалитет живота свих наших корисника, њихових родитеља и комплетних породица. Велико хвала свима који су на било који начин  допринијели да се наше жеље остварују .Сјетимо се наших почетака 2005.године и када смо се почели окупљати и упознавати проблеме једни других. Данас имамо организоване различите видове услуга за нашу дјецу са различитим сметњама у развоју па  тако у Дневном  центру бораве наша најтеже болесна дјеца , овдје ће боравити наша одрасла лица са интелектуалним сметњама,а сви они који могу да похађају редовну наставу су у нашим инклузивним школама. За нас родитеље то је велико јер су наша дјеца данас видљивија“, рекла је Спасојевићева и захвалила се начелнику општине на досадашњој подршци у раду овог Удружења. У знак захвалности за пружену подршку чланови „Сунца“  су начелнику уручили на поклон слику.                                                                           Захвалили  су се и  предузећима Санино, МБ Моторс, Сим пром,Фрукта трејд, Металац МБМ, радњи Славише Товака, Нивексу ,Мирсаду  Хаурдићу Сикију те основним и средњим школама на сталној помоћи коју пружају.

Овом приликом је директор Поповић  представио реновиране просторије у Центру „Будућност“.Уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите РС реновиране су кухиња и трпезарија и набављен дио опреме те побољшани санитарни и хигијенски услови и систем гријања у објекту.Министарство је за ову намјену  издвојило 47 хиљада марака док је за набавку дијела опреме издвојено додатних 10 хиљада марака.